De ruzies binnen 50Plus zijn niet meer op een hand te tellen. Maar dat de bijna voltallige Eerste en Tweede Kamerfracties het vertrouwen in de partijvoorzitter opzeggen is nieuw.

Geert Dales is sinds twee jaar voorzitter van 50Plus. Hij moest rust in de ouderenpartij brengen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Vorige week zei een aantal provinciale voorzitters al het vertrouwen in hem op. Ze hekelden zijn autoritaire stijl van leiding geven. Daarnaast vonden ze dat Dales zich niet met de kandidaatstellingsprocedure voor de Tweede Kamerverkiezingen mocht bemoeien omdat hij zich mogelijk zelf kandidaat wilde stellen.

Kwestie leek opgelost

Op Tweede Paasdag was er overleg tussen Dales, Henk Krol, erevoorzitter Jan Nagel en Eerste Kamerfractievoorzitter Martin van Rooijen. De kwestie leek opgelost te zijn.

In de verklaring die werd uitgegeven stond onder meer dat Dales 'zich nadrukkelijk zal onthouden van elke bemoeienis met de kandidaatstellingsprocedures'.

Ruzie en gedoe is nooit goed

'Dat was niet afgesproken'

Er stond ook in dat Nagel en Van Rooijen de kandidatuur van Dales voor het Kamerlidmaatschap steunen en dat ze van mening zijn 'dat die op geen enkele wijze het voorzitterschap van Dales tot het komend voorjaar in de weg staat'.

Volgens fractievoorzitter in de Eerste Kamer Van Rooijen is dat niet waar en reden om het vertrouwen in de partijvoorzitter op te zeggen:"Ruzie en gedoe is nooit goed, ook niet in onze partij. Ik dacht dat ik als erelid, samen met erevoorzitter Jan Nagel, moest proberen de gemoederen in de partij weer wat tot rust te brengen. Dat leek gisteren ook te lukken totdat, nadat we over een tekst een akkoord hadden, Dales en Henk Krol teksten gingen aanvullen over steun die wij zouden geven aan de kandidatuur van Dales en dat was niet afgesproken."

Scheuring in de partij?

Van Rooijen en Nagel wilden dat die zinnen uit de verklaring geschrapt zouden worden, maar dat gebeurde niet. Van Rooijen: "Toen we uit elkaar gingen wisten we niet eens of Dales wel kandidaat zou zijn, dus kan het ook nooit zo zijn dat wij daar steun voor hebben uitgesproken."

De fractievoorzitter in de Eerste Kamer weet niet of het tot een scheuring in de partij komt: "Dat hoop ik niet. We moeten wel proberen als partij weer op 1 lijn te komen en dat leek dit weekend ook te lukken. Dan is het wel betreurenswaardig dat de afspraken die je maakt eenzijdig worden geschonden."

Partijleider Krol staat wél achter de partijvoorzitter

De crisis is extra ingewikkeld omdat partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Henk Krol, zich achter Geert Dales schaart. Hij vindt dat Dales 50Plus heeft omgevormd tot een democratische, op inhoud gerichte partij. Krol wil dat de leden van de partij zich uitspreken over de vraag of hij, Dales en andere betrokkenen bij het conflict aan kunnen blijven.

Krol vindt dat hij gewoon zijn werk kan blijven doen, ook al zijn hij en de fractie het oneens over de positie van Dales: "Ik heb een dikke huid. Ik zit er niet voor de fractie, maar voor de kiezers."

'Als-vragen zijn moeilijk te beantwoorden'

Martin van Rooijen weet nog niet wat hij gaat doen als Dales aanblijft als partijvoorzitter: "Ik loop nooit vooruit op iets wat kán gebeuren. Dat wachten we af. Als-vragen zijn moeilijk te beantwoorden."

Later vandaag praat de Tweede Kamer-fractie met haar fractievoorzitter over de ontstane crisis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.