De rust leek even te zijn weergekeerd bij 50Plus na ruzie tussen partijvoorzitter Dales en de Kamerfractie. Tot Geert Dales ineens in een brief keihard uithaalde naar de fractie. "Dit is heel schadelijk voor de partij", zegt de vice-fractievoorzitter.

'Schadelijk en buitengewoon verdrietig' noemt 50Plus vice-fractievoorzitter Corrie van Brenk de brief van Dales. "Onze voorzitter Geert Dales slaat wild om zich heen. Dit is een drama voor onze achterban."

'Geen toekomst met elkaar'

50Plus voorzitter Geert Dales en de Tweede Kamerfractie van de ouderenpartij liggen sinds begin april met elkaar overhoop. De fractie vindt dat Dales stelselmatig grof en beledigende taal gebruikt. De fractie wil van hem af.

Toen vorige week wordt besloten dat de leden daarover zullen beslissen lijkt de rust weergekeerd. Totdat Dales gisteren in een brief hard uithaalt richting de fractie." Ik denk niet dat wij nog enige toekomst met elkaar hebben", schrijft Dales. Om er nog aan toe te voegen: "Ik rouw er niet om."

Oorlog

Vice-fractievoorzitter Corrie van Brenk begrijpt er niks van. "Het lijkt wel alsof het oorlog is bij ons", zegt Van Brenk. Maar we zijn gewoon aan het werk. "Dit is buitengewoon verdrietig. Zeker in deze tijd", stelt Van Brenk.

Fractievoorzitter Henk Krol probeert op zijn beurt de kwestie luchtigjes af te doen. "Ik laat de zaak aan de ruziemakers", zegt Krol om vervolgens in lachen uit te barsten. "Ik wens je een fijne dag", voegt ie er nog aan toe.

Belangenverstrengeling

Volgens Van Brenk heeft voorzitter Dales ambities om hoog op kieslijst voor de verkiezingen van maart 2021 te komen. "Ik vind het prima als mensen ambities hebben. Maar dit ruikt naar belangenverstrengeling", zegt Van Brenk.

De voorzitter speelt een belangrijke rol in de samenstelling van de kieslijst van 50Plus. "Ik moest hier wat van zeggen. Ik kan niet wegkijken", zegt Van Brenk. "Er is me geadviseerd mijn mond te houden des te meer kans heb jezelf om op de kieslijst te komen, maar ik moest er wat van zeggen."

Hoe het nu verder moet weet Van Brenk ook niet. Fractievoorzitter Henk Krol wil niks zeggen over het aanhoudende conflict.

"We hebben in de fractie mediastilte afgesproken. Stel je vragen maar aan Geert Dales", zegt Krol lachend. Geert Dales was niet bereikbaar voor commentaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.