Midden februari behaalde 50PLUS nog tien zetels in de peilingen en lonkte zelfs naar regeringsverantwoordelijkheid. Maar oud-partijvoorzitter Geert Dales zag de virtuele winst in 2 maanden verdampen. Oorzaak: een interne strijd.

"In 2 maanden tijd werd de hele tent afgebroken, onbegrijpelijk", zegt Dales. Op een stoel voor hotel Villa Ruimzicht in zijn geboortestad Doetinchem probeert hij te verklaren waar het de afgelopen maanden fout ging.

Volledig verscheurd

Dales' seniorenpartij raakte in korte tijd volledig verscheurd door onderlinge ruzies, verwijten en wantrouwen. Kamerleden zegden het vertrouwen in hem op, en stemmenkanon Henk Krol, die het voor Dales opnam, vertrok.

"Wat heb ik fout gedaan? heb ik mezelf afgevraagd. Ik was immers de voorzitter van het spul."

Hoge verwachtingen

Ruim 2 jaar geleden begon Dales als voorzitter van 50PLUS. Oud-fractievoorzitter Henk Krol had hoge verwachtingen van de oud-wethouder van Amsterdam en -burgemeester van Leeuwarden. Ook toen kampte 50PLUS met interne conflicten.

"Ik heb grote bewondering voor de manier waarop Geert ruzies weet te beslechten", zei Krol juli 2018 tegen EenVandaag. Dales slaagde erin de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De partij professionaliseerde en Henk Krol werd begin dit jaar met een overweldigende meerderheid gekozen als lijsttrekker. Niets leek een glansrijke verkiezingsoverwinning in de weg te staan.

Digitale ledenraadpleging

Maar de afgelopen maanden barstte, ondanks het succes, de bom bij 50PLUS. Toen het door door de coronacrisis bleek om een partijcongres te organiseren, stelde het bestuur onder leiding van Dales voor een digitale ledenraadpleging te houden. Dat was tegen het zere been van een aantal leden, dat een kort geding aanspande en verloor.

"Het is in deze tijd volkomen belachelijk dat je gaat procederen tegen digitaal vergaderen. Een paar weken later deed iedereen het, tot de koning aan toe", aldus Dales.

Lees ook

Kandidaat-kamerlid

En er was meer aan de hand: zo had Dales zich, op verzoek van Krol, gemeld als kandidaat-kamerlid. Tegen het zere been van andere leden, die ook ambities hadden. Er werd hem een dubbele pet verweten.

"Ik stond niet te trappelen om kamerlid te worden, maar Henk vroeg mij. We zijn heel complementair, hadden een geweldig duo kunnen zijn. Misschien vonden mensen dat bedreigend. Zo van: 'die twee homo's die gaan de boel naar hun hand gaan zetten'. Onzin."

'Matennaaier'

Leden verweten Dales niet alleen een greep naar de macht, maar vonden hem ook autoritair en te grof in de mond was. Zo noemde hij de huidige fractievoorzitter Corrie van Brenk in een interne memo 'een matennaaier'.

"Dat is geen mooi woord en dat had ik niet moeten doen", zegt hij daar nu over. "Maar ook een partijvoorzitter vliegt af en toe uit de bocht."

Geen vertrouwen meer

Medio april zegde een groot deel van de 50PLUS'ers in de Eerste en Tweede Kamer het vertrouwen in Dales op, met op uitzondering van partijleider Henk Krol. Eerder deden de provinciale bestuurders dat al. Ook oprichter en erelid Jan Nagel wilde van Dales af.

In een persverklaring lieten de Kamerleden weten dat Dales in toenemende mate het middelpunt was van conflicten en dat hij geen oplossingsgericht gedrag vertoonde. Ook werd hij beschuldigd van grof taalgebruik en het beledigen van vooraanstaande leden.

Handdoek in de ring

De leden moesten zich vervolgens over het lot van Dales en het bestuur uitspreken, maar uiteindelijke gooide hij eind mei zelf de handdoek in de ring. Hij stapte op als voorzitter , maar bleef nog een paar weken aan om de laatste zaken af te handelen.

Nu is hij definitief vertrokken bij de partij en dat doet hem nog altijd pijn. Naar eigen zeggen zette hij zich met hart en ziel in voor 50PLUS. Dales komt in november met een boek over zijn politieke ervaringen.

Geen fusie

In de laatste weken van zijn voorzitterschap heeft hij nog gepoogd de scherven te lijmen. "Ik zag kansen en heb het er met mensen over gehad. Met Jan Nagel, met Henk Krol. Ik zei: 'we moeten de boel resetten.' Maar dan moeten mensen wel over zaken uit het verleden heen kunnen stappen, ikzelf ook."

Dales dacht er zelfs aan te fuseren met de nieuwe partij van Henk Krol, de Partij voor de Toekomst. Een naam had hij al bedacht: 50PLUS voor de Toekomst. "Maar bij 50PLUS wilden ze het niet. Het is helaas niet gelukt."

Bekijk het tv-item