Voor de honderdste keer klonk vanmorgen om 04.00 uur het startschot van de Nijmeegse Vierdaagse. Het begin van een grote feestweek, die ooit werd opgericht om jonge mannen in beweging te krijgen. 

Maar dient de Vierdaagse tegenwoordig nog een doel? 

In 1909 werden de eerste Vierdaagse Afstandsmarsen gehouden. Vanuit vijftien verschillende plaatsen in Nederland had men de mogelijkheid om te starten en 35 kilometer per dag af te leggen (140 kilometer in totaal). De marsen werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBvLO).

Tegenwoordig is de Vierdaagse uitgegroeid tot een van de grootste wandelevenementen ter wereld, aldus de website van de Vierdaagse. Meer dan 42.00 deelnemers lopen in Nijmegen en omgeving, afhankelijk van leeftijd en geslacht, 120, 160 of 200 kilometer.

We lopen de Nijmeegse Vierdaagse mee met de organisator van dat andere grote sportevenement: de Friese Elfstedentocht. Opgericht in hetzelfde jaar als de Nijmeegse Vierdaagse en met hetzelfde idee: jonge mannen in beweging krijgen. Oud-voorzitter van de Friese Elfstedentocht Henk Kroes trekt vandaag de wandelschoenen aan.