"Belachelijk weinig", vindt Janette Keur de strafeis van 1 jaar cel voor de ontvoering van haar 2 kinderen gedurende 15 jaar. "15 jaar ellende heeft hij mij en mijn kinderen aangedaan."

Voor de rechtbank van Haarlem kreeg Khaled el M. uit Egypte deze week de eis te horen. 16 jaar geleden nam hij hun dochters, Amber en Yasmin, toen 2,5 en 6 jaar, mee naar Egypte. Voor vakantie zei hij. Maar hij keerde niet terug. "Hij belde op en zei dat ik onze zoon ook op het vliegtuig naar Egypte moest zetten, anders zou ik mijn dochters nooit meer zien. Dat heb ik natuurlijk niet gedaan. Dan was ik hem ook kwijt."

Lees ook

'Marechaussee kwam niet in actie'

Het telefoontje van haar ex-man veranderde in een klap het hele leven van Keur. "Ik raakte volledig in paniek", vertelt ze. "Eerst geloofde ik het niet, wist niet wat ik moest doen."Keur deed aangifte bij de politie. Toch heeft ze niet het gevoel dat Nederland ook maar iets deed haar te helpen haar kinderen terug te krijgen.

"Zelfs toen ik hoorde dat mijn man in Nederland was, ik dat bij de marechaussee aangaf, kwam niemand tot actie."

Ze hebben nu een andere moeder, zei hij. Dat te horen, maakte mij kapot

Ontvoeringsverdrag

Nederland heeft geen ontvoeringsverdrag met Egypte. Het is dan nog lastiger kinderen die ontvoerd zijn naar dat land terug te krijgen. Keur liet daar niet bij zitten en smeekte zelfs de Egyptische ambassade om hulp, maar het haalde allemaal niets uit, zegt Keur.

Keur realiseerde zich dat het steeds lastiger zou worden naarmate de tijd verstreek. "Mijn ex heeft alleen maar slechte dingen over mij gezegd. Hij zei tegen mij: ze hebben nooit om jou gehuild. Nooit. En ze hebben nu een andere moeder. Dat te horen, maakte mij kapot."

'Ze komen als volwassen vrouwen terug'

Uiteindelijk werd haar ex vorig jaar in Brussel gearresteerd. En ontstond er weer contact tussen haar en de kinderen. Dat contact is nog broos. Yasmin woont inmiddels bij haar. Amber woont met haar man in Wenen. Toch blijft het moeilijk, vertelt ze. "Je hebt 2 kleine kinderen, dan 15 jaar niets en dan komen ze als volwassen vrouwen terug. Je band is weg. Je moet helemaal opnieuw beginnen. In het begin ben je eigenlijk een compleet vreemde voor je kinderen."

Amber en Yasmin willen nog steeds niet praten over de tijd bij hun vader. En ook niet over de huidige rechtszaak. Keur: "Ze hebben angst. Ze hebben dit allemaal nog niet kunnen verwerken. Het zit nog te diep." 14 oktober is de uitspraak in deze zaak.

Janette Keur en haar advocaat José Coenraad in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.