Waarom we in Nederland de komende jaren nog afhankelijk zijn van gas uit Rusland 24-03-2025 Europa geeft meer geld uit aan Russische olie en gas dan aan militaire hulp aan Oekraïne. Dat blijkt uit analyse van het Finse Centre for Research on Energy. Een groot deel daarvan komt binnen in de haven in Rotterdam. "Dit moet je Europees regelen."
Hoe Otto tientallen levens in Oekraïne redt met afgedankte visnetten 12-03-2025 Wat eerst afgeschreven was, beschermt nu soldatenlevens in Oekraïne. Otto Jelsma brengt vele tonnen afgedankte visnetten naar het front. Ze blokkeren drones en camoufleren materieel, maar vanuit Den Haag blijft de steun voor deze goedkope oplossing uit.
Ruim 4 op 10 kinderen mogen voor 18de verjaardag alcohol drinken, ouders wel strenger over leeftijdsgrens 01-03-2025 44 procent van ouders van 16- en 17-jarige kinderen staat toe dat hun kind voor hun 18de verjaardag alcohol drinkt. Dat cijfer is gedaald: in 2018 mocht nog meer dan de helft drinken als minderjarige.
Zorgen bij Artsen zonder Grenzen over UNRWA-verbod: 'Ruggengraat van de regio' 29-10-2024 Hulporganisaties maken zich zorgen, nu de hulpverlening van VN-organisatie UNRWA dreigt te verdwijnen in Gaza. Hulpverlener Meinie Nicolai van Artsen zonder Grenzen maakt zich daar grote zorgen over.
'Hoe zorgen we voor een veilige wereld?': oud-commandant Mart de Kruif vindt oorlog vergeten thema bij verkiezingen 14-11-2023 Bestaanszekerheid, werk, milieu en zorg. Zomaar wat thema's die voorbij komen de afgelopen weken in de campagnetijd. Eén groot thema schittert van afwezigheid: oorlog. Tot ergernis van generaal buiten dienst Mart de Kruif.
Britten sturen overblijfselen Ethiopische prins niet terug, ondanks 'enorme symbolisch waarde' 25-09-2023 Een ietwat opvallend bericht uit Engeland: na 140 jaar heeft het land een plukje haar van een Ethiopische prins teruggegeven aan het Afrikaanse land. Maar niet alle overblijfselen. "Het wordt steeds meer duidelijk dat gestolen artefacten terug moeten."
Basisbeurs eindelijk terug inclusief compensatie koopkracht, maar kritiek blijft: 'Volgend jaar verdwijnt die maatregel alweer' 22-09-2023 Een goede dag voor studenten: voor het eerst in jaren is de basisbeurs bijgeschreven op hun rekening. Dit jaar is die zelfs hoger, om zo de koopkracht van studenten te ondersteunen. Maar er is ook kritiek, want er zijn geen plannen om dit te blijven doen.
Nederlands minimumloon bijna hoogste van Europa, kan het wel verder omhoog? 'Er is een punt waarop dat niet meer kan' 19-09-2023 14, 16 of toch 18 euro? De FNV, PvdA-GroenLinks en ChristenUnie willen allemaal een zekere verhoging van het minimumloon. Maar Nederland is op dit gebied bijna koploper in Europa, dus moet het loon dan wel omhoog? We vroegen experts hoe dat zit.
Voortplanten in de ruimte: Nederlands bedrijf wil er over 4 jaar embryo kweken 25-08-2023 Van wonen op mars tot een vakantie naar de maan: de mens gaat steeds vaker naar de ruimte. Maar kan de mens zich ook voortplanten in de ruimte? Het bedrijf SpaceBorn United wil dat praktisch onderzoeken en over 4 jaar een embryo in de ruimte maken.
Komt de inflatie door de coronapandemie? Dat is allang niet meer de enige oorzaak 07-03-2023 Je kunt haast niet door de supermarkt lopen, zonder je te verbazen over de hoge prijzen. Dat komt door de inflatie, die we te danken hebben aan corona. Maar, de pandemie is voorbij en de inflatie niet. Hoe zit dat?