Bezorgde Rotterdammers zijn begonnen met het verzamelen van handtekeningen om een referendum mogelijk te maken over de voorgenomen sloop van duizenden huurwoningen.

Het kan het tweede referendum worden de geschiedenis van stad. 

Hoewel Rotterdam normaal bekend staat als stad met enorme vernieuwingsdrift, gaat de gemeente volgens verschillende huurdersverenigingen nu té ver. De gemeente wil het aantal goedkope huurwoningen met 20.000 verminderen en meer huizen bouwen voor gezinnen en hoger opgeleiden. 

Mensen met een hoge opleiding, en grotere beurs, kiezen er vaak voor de stad te verlaten. Volgens wethouder Ronald Schneider is die vernieuwing nodig om de stad toekomstbestendig te maken. 

De sociale huurders zijn bang dat de lage inkomens de stad uit worden gejaagd. 'De wethouder vergist zich heel erg in de armoede die in de stad heerst. Heel veel mensen hebben moeite om de huur te betalen en de goedkoopste woningen staan op de nominatie om te verdwijnen. Wij willen dat de wethouder ons de zekerheid geeft van een betaalbare huur', zegt George Verhagen van huurdersvereniging Feyenoord.

Volgens wethouder Schneider zijn er juist teveel sociale huurwoningen en is er een gebrek aan woningen voor de middeninkomens. Een referendum over de sloop van de goedkope woningen ziet hij met vertrouwen tegemoet.