Sinds 2011 zijn er in Nederland 21,000 banen verloren gegaan in de kinderopvang. En de toekomst in de branche ziet er niet rooskleurig uit. Duitsland kent juist een groot tekort aan goed personeel en dus tonen veel Nederlanders interesse in het werken in Duitsland.

In Radio EenVandaag een gesprek met Lex Staal, directeur brancheorganisatie Kinderopvang en Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang. 

Geld

De Nederlandse overheid en de brancheorganisatie Kinderopvang stelt geld beschikbaar gesteld voor pedagogisch medewerkers die de overstap naar de Duitse arbeidsmarkt willen maken. 

Maar is het niet wrang dat er aan de ene kant bezuinigd wordt en we aan de andere kant medewerkers naar Duitsland laten gaan? En wat betekent deze verhuizing voor Nederlandse ouders?

Ook volgen we Suzanne Joof. Ze heeft een nul-uren contract bij een buitenschoolse opvang in Amsterdam. Ondanks dat ze het beter voor elkaar heeft dan sommige collega’s in de werkloosheidswet, wil ze toch graag naar Duitsland. We bezoeken met haar de Duitse KITA van Claudia Brinkmöller. Zij merkt dat het lastig is om goed Duits personeel te vinden.