Blikken, ontwijkend gedrag en uitgescholden worden. Veel Chinese Nederlanders maakten de afgelopen weken racistische uitingen mee vanwege het coronavirus. "'Preventief ruimen, die kroepoekbakkers', zei iemand toen ik langsliep."

De helft (49 procent) van Nederlanders van Chinese origine in ons onderzoek geeft aan sinds het uitbreken van het coronavirus racisme te hebben meegemaakt. En bij ruim één op de vijf (21 procent) gebeurde dat de afgelopen tijd wekelijks of zelfs dagelijks. We vroegen ze naar hun ervaringen: dit is een greep uit de honderden reacties die we binnenkregen uit de Chinees-Nederlandse gemeenschap.

Ontweken op straat

Veel Chinese Nederlanders melden dat ze ontweken worden op straat, in het openbaar vervoer of in winkels. "In de trein moest ik kuchen, de vrouw naast mij nam meteen de benen. Dat gaf mij een heel pijnlijk gevoel", vertelt iemand. Een ander: "Ik ben hier geboren en getogen. Maar ik merk dat ouderen me nu mijden in de tram. Mensen gaan ook ineens met hun hand hun neus en mond bedekken."

"Als ik in het centrum rondloop met mijn vrouw en kinderen dan lopen mensen om mij heen en sommige wijzen me na", zegt een Chinees-Nederlandse deelnemer. Sommigen worden geweigerd op hun werk of in restaurants, of bezoekjes van vrienden worden uitgesteld - zonder dat er enige directe reden is aan te nemen dat ze in aanraking zijn geweest met het virus. "Werkafspraken worden verschoven. Vriendinnen van kinderen komen opeens toch niet meer bij ons (thuis) spelen."

Ik heb meegemaakt dat iemand haar sjaal voor haar mond deed in de bioscoop omdat ik naast haar zat.

Deelnemer

'Chinezen zijn echt vies, man'

Voor de voorzichtigheid van mensen hebben sommige Chinese Nederlanders ergens nog enig begrip: "het is vooral angst". Maar veel deelnemers hebben grote moeite met racistische opmerkingen die de afgelopen weken massaal gemaakt worden. "Jongeren die in groepjes rotopmerkingen maken," beschrijft iemand. "Ook toen ik zaterdag in het centrum van Den Haag liep, jongens van rond de 30 als je langs loopt: 'Yo weet je, Chinezen zijn echt vies man. Ze eten alles.' Heel kwetsend."

"Ik was laatst in Albert Heijn toen een groepje schooljongens vlug van mij vandaan liep: 'Kijk uit, een Chinees!'" zegt een deelnemer. Ook in bussen, trams, treinen hebben Chinese Nederlanders te maken met racisme. "Ik zag dat Marokkanen op CS een meisje heel hard uitscholden vanwege het virus. Ik wilde haar troosten, maar ze was te ver weg. Kom maar op, dan hoest ik effe lekker in je gezicht, denk ik dan" verzucht iemand. Een ander: "'Ik hoop dat ik geen coronavirus krijg' kreeg ik te horen toen ik de bus inliep." En "in de trein naar Amsterdam zagen jongens mij zitten, en verplaatsen hun zitplaats omdat ik 'besmet ben met het coronavirus'. Ze zeiden ook keihard dat ik een mondkapje moest gebruiken!"

"Veel vrienden uit Rotterdam maken discriminatie mee, tot aan licht fysiek contact (geduw, provocatie)", meldt een deelnemer. "Hier in Arnhem blijft het vooral bij nare uitspraken." Ook op de werkvloer worden vervelende uitspraken gemeld: "'Jullie eten ook alles, dan krijg je dat', zei een collega!"

'Preventief ruimen die kroepoekbakkers', zeggen als je langsloopt.

Deelnemer

Kinderen gepest

Veel Chinees-Nederlandse ouders melden ook dat hun jonge kinderen gepest worden op school of op sportclubs. Ze worden uitgescholden voor 'coronavirus', of er wordt gezegd dat ze vies zijn. "Mijn dochter is 9 jaar. Ze is al drie keer door klasgenootjes geplaagd dat ze coronavirus heeft. Ze zegt niets, maar komt gefrustreerd thuis. Juf heeft de klas erop aangesproken."

Ook het discriminerende lied van Radio10-DJ Lex Gaarthuis heeft gevolgen: "Mijn kinderen worden uitgescholden voor 'coronavirus' en 'stinkchinees' in verband met dat liedje van Radio10."

Racisme speelt al langer

Veel deelnemers melden er tenslotte bij dat het coronavirus zorgt voor veel discriminerende opmerkingen, maar dat ze eigenlijk al veel langer racisme ervaren. "Racisme, foute grappen en opmerkingen die door de maatschappij gezien worden als 'normale humor'. Hoe lang is een chinees. Bloodje kaas. Nummer 1, 2, 3, 39 whatever. Het carnavalslied van Lex heeft een grens bereikt. Genoeg is genoeg. Het is pijnlijk en steekt diep in onze harten, men spreekt van satire maar het is gewoon puur racisme."

EenVandaag deed de afgelopen week onderzoek onder driehonderd Nederlanders van Chinese origine.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.