"De Ter Apelers waren tot nu toe geduldig, maar het geduld raakt op", zegt burgemeester Velema. "We raken ons gevoel dat we gastheer zijn kwijt." Hij vindt de overlast buiten proportie en wil een oplossing voor de problemen met criminele asielzoekers.

Ongeveer een kilometer buiten Ter Apel, een dorp met ruim 8.000 inwoners, ligt het grootste azc van Nederland. Er leven zo'n 2.000 vluchtelingen. In de gemeente is hier volgens burgemeester Velema breed draagvlak voor, maar dat neemt af door de toenemende overlast van een groep asielzoekers.

Veiligelanders

Sinds vorig jaar is het aantal incidenten in het Groningse dorp vrijwel verdubbeld. Winkeliers klagen over toenemende diefstallen en buschauffeurs voelen zich geïntimideerd door zwartrijders. Zij hebben al gedreigd niet meer te stoppen bij de halte van het azc. Burgemeester Jaap Velema is het zat.

Een groep asielzoekers uit voornamelijk Noord-Afrika, zogenaamde 'veiligelanders' zou verantwoordelijk zijn voor de incidenten. Volgens de burgemeester is het een groep van tussen de 50 en 150 mensen die probeert een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. Meestal lukt dat niet, want het land van herkomst is veilig en dus kunnen ze terug.

Lees ook

Geen perspectief op asiel

In Ter Apel zorgen de veiligelanders voor veel overlast: intimidatie, geweld en veel winkeldiefstallen. Zo werd een inwoner die een ondernemer te hulp schoot met een mes in zijn arm gestoken. Hij had een slagaderlijke bloeding en werd urenlang geopereerd.

Volgens Velema heeft de groep die overlast veroorzaakt geen perspectief op asiel. "Het lijkt een rondreizende groep in Europa. Ze zijn hier gemiddeld twee weken en dan moeten ze weer vertrekken. Een nieuwe groep staat dan klaar. Het lijkt wel in- en uitchecken op een vakantiepark." De groep is volgens hem ongevoelig voor sancties.

Staatssecretaris uitgenodigd

De burgemeester heeft staatssecretaris Mark Harbers voor de tweede maal uitgenodigd naar Ter Apel te komen. Hij wil een oplossing voor de problemen. En vooral wil hij de 15 man politie terug, maar daarover kon de verantwoordelijke Harbers geen toezeggingen doen. "We verwachten dat hij er bij zijn collega Grapperhaus op aandringt", zegt Velema. "Ze zitten op dezelfde gang in het ministerie, dus hij kan daar zo even binnenlopen."

audio-play
Criminele asielzoekers zorgen voor overlast in het Groningse Ter Apel.

Nationale opgave

Iedereen die asiel wil aanvragen in Nederland, moet eerst naar Ter Apel. Volgens Velema past het huidige aantal agenten in Ter Apel niet bij de zwaarte van het werk in het grootste asieldorp van Nederland. "Wij voeren een nationale opgave uit, daar willen we ook wat voor terug."

Velema, en met hem de ondernemers uit Ter Apel, zien het liefst dat de veiligelanders niet meer naar Ter Apel komen. "Dit probleem moet aan de voorkant worden opgelost, dat kost tijd. Wij zijn nu bezig met de achterkant, daar hebben we adequate politiebegeleiding bij nodig en het liefst een winkelverbod. Maar dat kan nu niet."

audio-play
TV-reportage EenVandaag: Geduld met stelende asielzoekers in Ter Apel raakt op

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.