Niet alleen in Ter Apel zorgen zogenoemde ‘kansloze’ asielzoekers voor overlast. Ook in andere delen van het land, bijvoorbeeld in het Limburgse Weert en Venray, maken met name Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers zich schuldig aan agressief gedrag, zakkenrollerij en winkeldiefstallen. De maatregelen die de afgelopen weken in Ter Apel zijn genomen lijken hun vruchten nog niet af te werpen.

Op 2 december werd ook bekend dat de Ondernemingsraad van de COA namens de medewerkers van de azc’s een brief heeft gestuurd naar het COA. Medewerkers zouden zich door het gedrag van de genoemde groepen niet meer veilig zouden voelen.

In EenVandaag een gesprek met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Hij gaat in januari naar Marokko om te proberen het makkelijker te maken om Marokkaanse kansloze asielzoekers terug te sturen. Volgens de staatssecretaris gaat het nu om enkele honderden Marokkanen en Algerijnen die in de asielopvang zitten en worden er enkele tientallen in vreemdelingenbewaring gehouden. Marokko wil asielzoekers die gedwongen worden uitgezet nu vaak niet terugnemen.

In Ter Apel kondigde burgemeester Kompier twee weken terug maatregelen aan. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er inmiddels één gebiedsverbod van drie maanden is opgelegd. De betreffende asielzoeker kwam meerdere keren in aanraking met de politie en mag nu het dorp niet meer in. Daarnaast is er extra politietoezicht, zichtbaar en onzichtbaar, en is er extra toezicht op de bussen van Ter Apel naar Emmen. Hierover spreken we met Jan Dirk Huising, voorzitter van de ondernemersvereniging Emmen Vlinderstad en Michel van der Mark van vervoersmaatschappij Qbuzz. 

De inwoners van Ter Apel zien wel de extra maatregelen maar nog niet veel verbetering. Zo vertelt Harry Bakker: “van de week zag ik het nog voor mijn ogen gebeuren in de Aldi. Ik zag wat jongens van alles onder hun jas stoppen. Het brood rekenden ze af, maar wat er onder hun jas zat niet."

Ook in Weert is sprake van overlast. Burgemeester Jos Heijmans vertelt aan EenVandaag dat zou gaan het om achttien asielzoekers uit Marokko en Algerije die voor problemen zorgen. Ook daar gaat het om intimiderend gedrag, zakkenrollerij en winkeldiefstal. Het COA heeft alle asielzoekers uit Marokko en Algerije in Weert in één gebouw geplaatst zodat andere asielzoekers minder last van ze hebben.

Tot en met oktober deden er dit jaar 919 Marokkanen en 695 Algerijnen een asielaanvraag. Vooral de afgelopen maanden liepen die aantallen behoorlijk op. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn 1000 van deze ‘kansloze’ asielzoekers weer vertrokken. 700 daarvan zijn op eigen houtje vertrokken zonder toezicht van de overheid. Dat betekent dat niet bekend is of zij ook daadwerkelijk weer terug zijn in Marokko naar een ander Europees land zijn gegaan of in de illegaliteit zijn beland.

Description (70 chars)