Afgewezen asielzoekers kunnen vanaf vandaag niet meer bij staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid aankloppen om, na alle procedures, alsnog een verblijfsvergunning te krijgen. Oud-staatssecretaris Job Cohen is er kritisch over.

Voormalig PvdA-staatssecretaris van Justitie Job Cohen is kritisch over het besluit om de bevoegdheid weg te halen bij de staatssecretaris. "Ik vind dat geen goede beslissing."

Politieke verantwoordelijkheid

De zogenaamde discretionaire bevoegdheid valt vanaf vandaag onder de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De coalitiepartijen kwamen dit overeen als onderdeel van het akkoord over het kinderpardon.

"Als staatssecretaris weet je dat je deze rotbeslissingen moet nemen, want dat hoort bij je vak", zegt Cohen. "Dit moet je niet bij een ambtenaar neerleggen." Daarnaast denkt hij dat het niet gaat werken. "Uiteindelijk verwacht ik dat het toch wel op het bordje van de staatssecretaris en de politiek terecht komt. Het blijft namelijk een politieke verantwoordelijkheid."

Lees ook

'Een onoplosbaar probleem'

Cohen snapt de discussie over de discretionaire bevoegdheid wel heel goed. "Je hebt te maken met een onoplosbaar probleem. Mensen die van huis en haard zijn verdreven moet je kunnen opvangen. Bij een grote oorlog leidt dat tot grote groepen mensen die hier naar toe komen. Opvang van die grote groepen zorgt voor spanning in onze samenleving, maar ook organisatorisch voor problemen."

"Als staatssecretaris zit je dus in een beroerde positie. Er wordt aan alle kanten gelobbyd en iedereen vindt zichzelf speciaal. Maar het gaat niet alleen om de individuele gevallen, het gaat ook om het totaal. Je hebt het geluk en het lot van mensen in handen, maar je moet ook naar het grotere plaatje kijken."

Lees ook

'Helder communiceren'

Volgens Cohen moet het altijd zo zijn dat je mensen helpt: "Maar je moet helder communiceren en niet weglopen voor het eerlijke verhaal. Je moet het kunnen uitleggen. Dat is verdomd ingewikkeld, want voor alle twee de kanten zijn de argumenten logisch."

Het verhaal van Lili en Howick, die na een beslissing van staatsecretaris Harbers uiteindelijk mochten blijven.