In de laatste peiling van EenVandaag en Ipsos voor de verkiezingen verliest de VVD 4 zetels. De partij staat nu op 35. D66 wint juist flink en staat een dag voor de verkiezingen op 19, een stijging van 5 ten opzichte van een week geleden.
De VVD is ondanks het verlies nog de grootste in de peiling maar de strijd om de tweede plek is onbeslist. D66 staat met 19 zetels op gelijke hoogte met de PVV, die deze week twee zetels verliest. Het CDA staat daar weer vlak achter op 17 (-).
Drie linkse partijen elk op 11
Op links gebeurt nog altijd weinig. GroenLinks verliest een zetel, de SP wint er één en de PvdA blijft gelijk. Daarmee staan ze een dag voor de verkiezingen alledrie op 11 zetels.
De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren blijven ook stabiel en staan beide op 6 zetels. Forum voor Democratie komt op 5 (+1).
50PLUS haalt kiesdrempel niet, drie nieuwe partijen wel
50PLUS haalt in deze peiling voor het eerst de kiesdrempel niet. De partij onder leiding van Liane den Haan staat nu op nul zetels. Een jaar geleden noteerde de ouderenpartij er nog 10.
Drie nieuwe partijen halen de kiesdrempel wel. JA21 en Volt staan elk op twee zetels. De BoerBurgerBeweging haalt voor het eerst een zetel in deze peiling.
Een derde van de kiezers nog niet zeker van stemkeuze
Met nog maar een dag tot de verkiezingen twijfelt een derde van de kiezers (33 procent) nog op welke partij ze gaan stemmen. Een deel van hen heeft wel een voorkeur, maar sommige mensen weten het nog helemaal niet. Vergeleken met 2 weken geleden is het aantal zwevende kiezers afgenomen. Toen was de helft nog niet zeker van zijn of haar stemkeuze.
Opiniepeiler Gijs Rademaker: "Het aantal zwevende kiezers neemt af, maar is nog altijd goed voor vele zetels. Als je rekening houdt met de onzekerheidsmarges, zie je bovendien hoe dicht sommige partijen bij elkaar liggen. Deze peiling is nadrukkelijk geen voorspelling van de verkiezingsuitslag, het is een momentopname. Er kan nog van alles gebeuren."
Over het onderzoek
De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 2.552 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van maandag 15 maart tot en met dinsdag 16 maart 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen.
De zetels in deze peiling zijn gebaseerd op een steekproef, waardoor we rekening moeten houden met statistische marges. Die marges zijn bij de kleine partijen gemiddeld rond de 1 procent en bij de grootste partijen rond de 2 procent. Bij middelgrote partijen zijn de marges gemiddeld ongeveer 1.5 procent.
Nog steeds kunnen er verschuivingen optreden die tot afwijkingen leiden die buiten de marges vallen, bijvoorbeeld omdat kiezers op het moment van peilen nog steeds twijfelen. Of door campagne-activiteiten op de laatste dagen. Het effect van restzetels in een (naar het zich laat aanzien) versplinterd politiek landschap vergroot de onzekerheid bij het vertalen van de percentages naar een zetelverdeling. Corona maakt bovendien de opkomst bij, en daarmee de uitslag van, deze verkiezingen extra onzeker.
De verhoudingen zoals gepresenteerd op deze pagina zijn gebaseerd op de huidige partijvoorkeur van kiezers. Het is dus geen voorspelling van de verkiezingsuitslag.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.