De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, stelt een onderzoek in naar media-uitlatingen van justitie in de zaak Paarlberg.

De ombudsman reageert hiermee op een klacht van Paarlberg over uitspraken van het Openbaar Ministerie over de tegen hem lopende strafzaak. Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg wordt onder andere verdacht van het witwassen van geld van de vermoorde Willem Endstra.

Paarlberg klaagt over opmerkingen van het parket Amsterdam in een radio interview en over een persbericht van het OM. Hierin noemt het OM het opstappen van de verdediging van Paarlberg ‘een zwaktebod waardoor onnodig vertraging in het onderzoek is geforceerd’. Ook is Paarlberg het er niet mee eens dat zijn advocaat niet direct een afschrift van dat persbericht kreeg. Verder stuit het hem tegen de borst dat justitie in interviews de strijd buiten de rechtszaal voortzet, iets wat advocaten niet plachten te doen.

De afgelopen maanden woedt een discussie tussen advocaten en het Openbaar Ministerie over de manier waarop men in strafzaken via de media naar buiten treedt. De Nationale ombudsman heeft minister Hirsch Ballin van Justitie inmiddels om een reactie gevraagd.

Brenninkmeijer verwacht de resultaten van zijn onderzoek over een aantal maanden bekend te maken.