De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, eist dat de autoriteiten meewerken zodra hij een bevoegd onderzoek doet. Dit laat hij weten aan EenVandaag naar aanleiding van een brief die hij gestuurd heeft aan minister Blok van Justitie. 

De brief gaat over het niet meewerken van politie en Justitie aan zijn onderzoek naar de zaak van oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Van Zutphen: “Ik denk dat het allemaal heel goed geregeld is in de wet en deze brief is erop gericht om de minister ervan te doordringen dat als een Ombudsman bevoegd aan het werk is, een onderzoek heeft ingesteld, dan moet er medewerking worden verleend.”

De zaak Van Laarhoven

Oud-coffeeshophouder Van Laarhoven zit sinds 2014 vast in Thailand. Hem wordt overtreding van de Opiumwet, witwassen en onderdeel zijn van een criminele organisatie verweten. Hij heeft een klacht ingediend over de in zijn ogen bedenkelijke rol die het Nederlandse Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie hierin hebben gespeeld. Naar aanleiding van zijn klacht is de Ombudsman op 29 maart 2017 een onderzoek gestart. De Nationale Ombudsman heeft zijn onderzoek ook kenbaar gemaakt aan alle betrokken partijen.

Ombudsman tast in het duister

Voor de Nationale Ombudsman gaat het om meer dan alleen de zaak Van Laarhoven: “Het gaat mij erom dat men ervan doordrongen is, dat als de Ombudsman een onderzoek doet en hij bevoegd is, dan moeten alle autoriteiten in Nederland meewerken.”  

Dat de autoriteiten in deze zaak niet meewerken, noemt de Ombudsman uitzonderlijk: “Zo uitzonderlijk dat ik toch wel eens van de minister wil horen, wat zijn beweegredenen zijn, want als ik die ken, kan ik ook inhoudelijk reageren op het feit dat niet is meegewerkt.  Nu tast ik in het duister.”

Feiten nu niet boven water

Van Zutphen heeft nog geen reactie op zijn brief. Hij wil vooral de feiten boven tafel krijgen en weten tot wanneer hij in ieder geval onderzoek had mogen doen en waarom men tot die tijd niet heeft meegewerkt. Van Zutphen tegen EenVandaag:

'Het gaat mij erom dat als ik een onderzoek doe, ik ook de feiten die in het onderzoek een rol spelen boven water kan krijgen. Dat is nu niet gebeurd en dat betreur ik. De regels zijn strak en helder, en iedereen zal ook zeggen dat die regels moeten worden gevolgd, vandaar dat ik nieuwsgierig ben naar de beweegredenen van de mensen bij Justitie om in dit geval dat niet te doen terwijl het wel moet.'

Beluister hier de volledige reactie van Van Zuthpen op de brief aan de mininster:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.