Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat de re-integratie van zieke medewerkers door Defensie onderzoeken. Dit naar aanleiding van tientallen klachten over het tekort aan aandacht en begeleiding tijdens ziekte, die binnenkwamen bij zowel de Nationale ombudsman als de Veteranenombudsman. Veteranen die terugkeren voelen zich aan hun lot overgelaten.

De hoofdvraag van het onderzoek is of Defensie voldoet aan de bijzondere zorgplicht voor terugkerende veteranen zoals in de Veteranenwet omschreven staat. Van Zutphen: ‘‘Doordat Defensie de reïntegratieverplichtingen niet voldoende nakomt, kunnen langdurig zieke veteranen niet naar behoren re-integreren. Dit heeft grote impact op hun persoonlijke leven.’’  De Ombudsman zal ook het UWV in het onderzoek betrekken omdat zij jaarlijks miljoenen euro’s aan boetes oplegt aan Defensie voor het niet goed omgaan met zieke werknemers.

EenVandaag meldde op 6 februari dat Defensie de afgelopen vijf jaar 16,5 miljoen euro aan boete kreeg voor het niet op orde hebben van dossiers en voor onvoldoende inspanning om zieke werknemers weer aan het werk te krijgen. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser erkent in een kamerbrief dat het niet goed gaat. Als oorzaken noemt zij het feit dat commandanten hun zieke personeel vaak te lang bij zich houden, medewerkers onbekend zijn met de regels en slordig in het volgen van termijnen.

De reportage van 6 februari kun u hier terugkijken:

Ook miljoenenboete UWV voor Defensie vanwege slechte omgang met zieke werknemers

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.