Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) heeft in de Hendrik Jan Schoo-lezing opgeroepen op te staan tegen de radicale politieke islam. De minister waarschuwde dat onze rechten op het spel staan. 

"Culturen zijn niet helemaal gelijkwaardig", zei Schippers. “De onze is in ieder geval een stuk beter dan alle andere die ik ken.” 

Volgens Schippers moeten we ons zorgen maken over ‘een sluipende zelfcensuur’, die de kernwaarden van onze samenleving langzaam maar zeker zal aantasten. Op scholen zouden sommige leraren niet meer openlijk homoseksueel durven te zijn. Ze vraagt zich hardop af wie er nog islam-kritische boeken durft te schrijven, cartoons durft te tekenen en films te maken. 

In haar emotionele betoog pleitte Schippers vurig voor het beschermen van de Nederlandse cultuur van vrijheid en gelijkheid en tegen de achterstelling van de vrouw. 

Met haar uitspraken lijkt de VVD-minister een stap naar rechts en de PVV te zetten. Vraag is met welk geluid de VVD de campagne in wil. De uitspraken van Schippers staan namelijk in schril contrast met die van haar partijgenoot Sybe Schaap. Het VVD-Eerste Kamerlid noemt de PVV in een interview met Trouw namelijk gevaarlijker dan de NSB.

In EenVandaag een gesprek met Kees Boonman over Schippers’ opvallende uitspraken en de koers die de VVD zal kiezen in het algemeen.