Ingrid van Engelshoven, namens D66 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maakt zich er zorgen over dat vrouwenrechten, en rechten van LHBTI'ers, ter discussie staan.

"Internationaal ploegen we terug. Rechten die we vanzelfsprekend vinden, worden opnieuw ter discussie gesteld", zo zei ze in Radio EenVandaag.

Forum voor Democratie

De minister heeft zich gestoord aan een uitspraak die werd gedaan bij een jongerenbijeenkomst van Forum voor Democratie. Daar werd gesteld dat een 'nee' van een meisje niet altijd 'nee' betekent. "Ik dacht dat we die tijd wel een beetje hebben gehad."

"Het zal toch niet waar zijn dat mijn dochter terecht komt in een studentenwereld waar het 'nee' van een meisje niet altijd een 'nee' is. Het is toch te gek voor woorden dat jongemannen op een politieke bijeenkomst dit zeggen." De minister benadrukt dat het gezegd mág worden. "Maar dan vind ik ook dat het mijn taak is het te weerspreken. Ik vind dat je je moet uitspreken en dat we dit niet opnieuw normaal moeten gaan vinden."

Nashville-verklaring

Als ander voorbeeld noemt de minister ook de Nashville-verklaring. "Laat er geen misverstand over bestaan, we weten hoe orthodox-christelijk Nederland denkt over de positie van homo's en van de vrouw. Maar om in deze tijd actief zo'n Nashville verklaring naar buiten te brengen..."

Lees ook

Van Engelshoven signaleert dat ook op internationaal niveau bepaalde rechten ter discussie staan. "Ik was eerder dit jaar bij een VN-conferentie en daar was een wonderlijke coalitie van de VS, Rusland, het Vaticaan en Saoedie-Arabië. Die blokkeerden een resolutie die vrouwen, die slachtoffer zijn van seksueel geweld, recht geeft op medische zorg.

'Heel ernstig'

De angst was dat recht op medische zorg 'weleens abortus zou kunnen zijn'. "Ik vind dat heel ernstig. Daaraan zie je dat er getornd wordt aan de rechten van vrouwen en aan die van de LHBTI-gemeenschap."

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met de minister over het emancipatiebeleid.

Radio-interview: minister Ingrid van Engelshoven over vrouwenrechten en emancipatie in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.