Als het aan demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers ligt, kunnen Justitie en politie straks in uitzonderlijke gevallen speuren in DNA-materiaal dat is afgestaan en opgeslagen voor medische onderzoeksdoeleinden. Dit dreigt gevolgen te hebben voor medisch wetenschappelijk onderzoek, aldus artsen en patiëntenverenigingen. 

Mensen zouden hierdoor niet langer toestemming geven hun materiaal te gebruiken, als derden daar ook voor heel andere doeleinden gebruik van kunnen maken. Wat gebeurt er nu eigenlijk met afgestaan lichaamsmateriaal? En hoe zou dit veranderen als Justitie mag meekijken? En wordt de zorg hiermee een verlengstuk van Justitie?

Cor Oosterwijk, directeur Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisatie is te gast in de studio. Hoe belangrijk is wetenschappelijk onderzoek met DNA-materiaal?

Vanmiddag heeft minister Schippers gereageerd op de ophef rondom het gebruik van DNA-materiaal. Lees de volledige reactie hier. Ook vraagt Schippers op deze site om uw reactie op het voorstel voor de zogenoemde 'Wet zeggenschap lichaamsmateriaal'.