Vandaag komen de Europese regeringsleiders weer bijeen voor een Europese top. Er liggen weer een aantal precaire maatregelen op tafel, waarover gediscussieerd gaat worden.

Bijvoorbeeld de vraag of er meer macht naar Brussel moet, in de vorm van een gemeenschappelijk bankentoezicht waarbij de Europese Centrale Bank de centrale toezichthouder op de Europese banken wordt.

Omstreden is het voorstel voor een begrotingscapaciteit omdat het daarbij gaat om het overhevelen van geld van rijke naar arme landen. IN Den Haag is afgesproken dat er voorlopig geen extra geld naar Brussel gaat, dus Mark Rutte zal hier voor gaan liggen. Wat zijn de verwachtingen van deze top en wat is de positie van Nederland? EenVandaag spreekt hierover met Adriaan Schout, Europadeskundige van het Clingendael instituut.

Daarnaast presenteert Mariëlle Koekenbier de uitslag van het EenVandaag Opiniepanel Hoe denken de leden van het EenVandaag Opiniepanel over het afstaan van bevoegdheden aan de EU? Is meer macht voor Brussel de oplossing voor de crisis? En wat vinden ze van hun eigen invloed op de besluitvorming?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.