Er is veel draagvlak voor kleinschalige opvang van asielzoekers, zo blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 34.000 mensen. 

Zeven op de tien (71%) deelnemers zouden het acceptabel vinden als er een opvanglocatie in hun eigen buurt zou komen met maximaal 100 asielzoekers. Wel geven alle deelnemers aan dat dit altijd in samenspraak zou moeten gaan met de plaatselijke bevolking.

Met minder asielzoekers bij elkaar, zo verwachten mensen, is er betere sociale controle mogelijk, is er minder weerstand onder de plaatselijke bevolking en zal de integratie daardoor ook beter verlopen.

Als gevraagd wordt naar opvanglocaties met meer dan 100 asielzoekers, zie je het draagvlak dalen. Bijna vier op de tien (36%) zouden een middelgrote opvanglocatie met tussen de 100 en 500 asielzoekers in hun buurt acceptabel vinden, een meerderheid (58%) niet. Veel ondervraagden geven aan dat ze bang zijn dat veel asielzoekers op één plek bij elkaar problemen geeft en dat dergelijke opvang niet goed is voor het veiligheidsgevoel in de wijk. In geen enkele provincie zijn inwoners in meerderheid voor een middelgrote opvanglocatie in de eigen buurt, alleen inwoners van Groningen (44% voor en 44% tegen) en Zeeland (47% voor en 48% tegen) zijn hierover verdeeld. Voor een grootschalige opvang met meer dan 500 asielzoekers is nog slechts 14 procent voor. 

De huidige kiezers van de regeringspartijen VVD en PvdA denken anders over de opvang: de meeste VVD-kiezers vinden middelgrote opvanglocaties in hun eigen buurt niet acceptabel (60%), de meeste PvdA-kiezers juist wel (72%).

Twee Brabantse burgemeesters pleiten maandag in een open brief in de Volkskrant voor het toestaan van kleinschalige experimenten met de opvang van vluchtelingen. Ze willen kleine locaties met maximaal vijftig tot honderd asielzoekers inrichten. In Radio EenVandaag zal burgemeester van Boxtel, Mark Buijs, toelichten waarom hij de brief schreef. Vanavond in de tv-uitzending van EenVandaag zal VNG reageren op het plan van de burgemeesters. 

Is kleinschalige opvang asielzoekers de oplossing? Terugkijken: