D66 lijkt het relatief makkelijk te hebben deze campagne: de partij heeft een duidelijk pro-Europees standpunt en dat trekt kiezers die daar hetzelfde over denken: van de D66-achterban (mensen die van plan zijn bij de komende Europese verkiezingen op D66 te stemmen) voelt bijna iedereen zich in meer of mindere mate Europeaan: 86 procent.

En de EU heeft op dit moment 28 lidstaten, maar daar mogen er van de ondervraagde D66-kiezers nog best een paar bijkomen: 54% is voor verdere uitbreiding van de Unie. Ze willen IJsland er best bij, en ook Servië en Macedonië kunnen op sympathie rekenen, maar Turkije krijgt géén groen licht van de achterban – opvallend, want D66 zelf wil Turkije wél laten toetreden.

Er is één duidelijk punt waar D66 harder gaat dan de kiezers willen. D66 wil van Europa het liefst één federatie maken, met een president aan het hoofd. En dat gaat zelfs de pro-Europese D66-kiezers te ver. Een kwart vindt de huidige EU al ver genoeg gaan (25%) een derde wil nog wel een stap verder en nog iets meer bevoegdheden overdragen dan nu (33%). Maar slechts een minderheid van 29 procent gaat voor hetzelfde ideaal als Sophie in het Veld en haar partij.