Ruim een derde van de ondervraagden wijst Lodewijk Asscher deze maand aan als de oppositieleider. Kiezers van diverse partijen, maar vooral van de VVD, GroenLinks, D66, PvdA en de ChristenUnie, zijn van hem gecharmeerd.

Na een paar jaar als minister lijken mensen nu een andere kant van hem te zien. Iemand zegt: 'Asscher bloeit op in een oppositierol.’ Hij wordt door deelnemers geroemd om zijn ervaring: 'Hij straalt leiderschap uit, heeft het meeste ervaring, in ieder geval op links.’ Ondervraagden hebben het gevoel dat hij nu, na pas een maand in de oppositie, al succesjes heeft geboekt. Genoemd worden hier vooral de lerarensalarissen en de wijkverpleging. Ook valt Asscher volgens mensen op tussen de andere partijleiders met een heel eigen geluid. 'Asscher heeft de beste combinatie van souplesse en vasthoudendheid een doel te bereiken. Goede partijleiders als Baudet en Wilders, als ook Kuzu en Krol blijven teveel steken in stokpaardjes,’ aldus een ondervraagde. 

Na Asscher hebben deelnemers Wilders en Baudet aangewezen als de nummers twee. Duidelijk is dat Wilders nu stevige concurrentie heeft op rechts: opvallend is namelijk dat bijna een kwart van de PVV-kiezers Baudet aanwijst als de oppositieleider, en niet Wilders.