Het overgrote deel van de jongeren (85 procent) vindt dat anticonceptie voor alle vrouwen terug moet in het basispakket. De pil, het spiraaltje en andere middelen gratis toegankelijk maken zorgt voor meer gelijkheid, zeggen ze.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met 3FM HUMAN. Aan het onderzoek deden 3.500 jonge mensen van 16 tot en met 34 jaar mee. Bijna alle vrouwelijke deelnemers (93 procent), maar ook een meerderheid van de jonge mannen (77 procent) willen dat anticonceptie vergoed wordt door de basisverzekering.

Ongelijkheid

Door bezuinigingen van de overheid verdween anticonceptie in 2011 uit het basispakket. Vrouwen onder de 18 jaar krijgen anticonceptiemiddelen nog wel vergoed, voor 18 tot 20-jarigen valt het onder het eigen risico en boven de 21 jaar moet het zelf betaald worden.

Veel jongeren vinden dat dit tot ongelijkheid leidt. Vrouwen betalen de rekening, terwijl mannen ook profijt hebben bij de anticonceptie. Iemand zegt: "Het laat zien hoe ver we nog zijn van gelijkheid. Vrouwen dragen de verantwoordelijkheid en mannen worden gefaciliteerd." Daarnaast heeft de hele samenleving baat bij het voorkomen van ongewenste zwangerschappen: "Dat kost de maatschappij veel geld en soms ook leed. Denk bijvoorbeeld aan abortus of mogelijke problemen in het gezin."

Lees ook

'Zwanger zijn is geen ziekte'

Een ander argument is dat anticonceptie niet voor alle vrouwen makkelijk te betalen is. Elk middel heeft z'n eigen prijs. Zo kan de pil bijvoorbeeld variëren tussen de 40 en 110 euro per jaar. En kost een spiraaltje 50 tot 150 euro. Daar komen de kosten van plaatsing soms nog bovenop.

Jongeren die vinden dat anticonceptie niet in het basispakket hoort (10 procent) vinden het juist prima betaalbaar en zien de noodzaak over het algemeen niet zo. Een deelnemer: "Zwanger worden is geen ziekte. Niet iedereen zit erop te wachten, dat begrijp ik. Maar het ziekenfonds is bedoeld om ziektes te bestrijden en te voorkomen. Als dit het streven is dan zouden condooms gratis moeten zijn in plaats van de pil."

Eerlijk zullen we alles delen

Van de jonge mannen die op dit moment een relatie hebben, zegt een derde (31 procent) dat ze meebetalen aan de anticonceptie van hun vrouwelijke partner. Vaak wordt de pil of het spiraaltje afgerekend van de gezamenlijke rekening.

Veel deelnemers die niet meebetalen (40 procent) zeggen dat ze er nog niet eerder bij stil hebben gestaan om de kosten te delen. "Ze heeft er nooit om gevraagd en ik heb er nooit aan gedacht om het aan te bieden", schrijft iemand.

Lees ook

Gedeelde lusten, gedeelde lasten

Over het algemeen vinden zeven op de tien (69 procent) jonge mensen het wel een goede zaak als mannen meebetalen aan het anticonceptiemiddel van hun vrouwelijke bedpartner. Ze vinden het niet meer dan logisch dat je, vooral in een relatie, de kosten om niet zwanger te worden samen deelt. Gedeelde lusten, dus ook gedeelde lasten, betogen ze.

"Als je samen seks hebt voor je plezier en niet om zwanger te worden, dan kun je het ook samen over de kosten van anticonceptie hebben. Al snap ik dat dit bij een vaste partner makkelijker gaat dan bij een one night stand", aldus een deelnemer.

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek (pdf), gehouden van 10 tot en met 24 januari 2021, deden 3.562 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.