Sparen, op tijd je rekeningen betalen en keuzes maken tussen wat je wil en wat je nodig hebt. Volgens het overgrote deel (86 procent) van de jonge mensen hoort dit bij je opvoeding. "Mijn moeder stimuleerde me om financieel onafhankelijk te worden."

Jongeren vinden dat ouders als eerste verantwoordelijk zijn om jongeren te leren hoe ze met geld om moeten gaan. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel in samenwerking met FunX, onder jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar.

Met weinig rondkomen

Driekwart (77 procent) van de jonge mensen vindt dat ze redelijk tot veel van hun ouders hebben geleerd over geldzaken. Bijvoorbeeld als het gaat om elke maand de rekeningen te kunnen betalen, een buffertje op te bouwen voor onverwachte kosten en goed na te denken over uitgaven.

"Mijn vader zei altijd 'als je geen geld hebt, kun je het niet kopen'. Dat zorgde ervoor dat ik ging sparen en nadacht over wat ik uitgaf. En mijn moeder stimuleerde me altijd om financieel onafhankelijk te worden", vertelt een jongere. Iemand anders: "We hadden thuis niet veel geld, maar kwamen niets tekort. Daardoor heb ik wel gezien hoe je van weinig iets kon maken."

Lees ook

Geleerd van slecht voorbeeld

Eenvijfde (21 procent) deel vindt dat hun ouders ze weinig tot niks hebben geleerd over omgaan met geld. Zo schrijven sommigen dat hun ouders een gat in hun hand hadden of in de schulden zaten. Een deelnemer: "Ik heb zelfs als kind wel eens de voordeur opengedaan voor een deurwaarder. Het heeft me wel geleerd dat ik dit zelf nooit wil laten gebeuren."

Ook zijn er jongeren die het gevoel hebben nooit over de waarde van geld te hebben geleerd, omdat ze het thuis juist breed hadden. "Mijn ouders hebben altijd overal geld voor gehad. Daardoor heb ik nooit geleerd te kijken wat ik in mijn boodschappenmandje gooi in de supermarkt. Nu ik student ben, kom ik erachter hoe moeilijk het is om dat wel te doen."

Lees ook

Joyce Boverhuis presenteert de resultaten van het onderzoek.

Geldzaken op school

Om hen niet afhankelijk te maken van wat hun ouders hun leren zijn acht op de tien (80 procent) jongeren voorstander van verplichte lessen over persoonlijke financiën op de middelbare school. Volgens jonge mensen helpt het om geldproblemen later in het leven te voorkomen. "School bereidt je voor op de toekomst en dit is een belangrijk onderdeel."

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa een keer per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 30 december 2019 tot en met 8 januari 2020, deden 1880 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.