Invoegen op de snelweg met 60 km per uur,  traag reageren en anderen in gevaar brengen. Veel mensen maken zich zorgen om het rijgedrag van hun bejaarde ouders. Jongeren vinden ouderen vaak een gevaar op de weg. De ouderen zelf zien geen problemen en vinden dat zij nog steeds veilig rijden.

EenVandaag deed onderzoek onder 20.000 automobilisten van alle leeftijden. In het onderzoek was in het bijzonder aandacht voor het rijgedrag van 75-plussers.  Hoe kijken jongeren en de ouderen zelf naar hun rijstijl? Ze zitten duidelijk niet op één lijn. Hier leest u de reacties van jong en oud.

ZIE OOK: Bejaarde automobilist bron van zorg voor familie

‘Mijn kinderen mogen niet bij opa in de auto’

De meeste familieleden van bejaarde automobilisten hebben de indruk dat hun  ouders naarmate ze ouder worden steeds minder veilig rijden. Een derde (36%) maakt zich hier regelmatig zorgen om. Eveneens een derde (34%) heeft zijn ouders aangesproken op hun rijgedrag. Zij  vinden dit wel moeilijk en de boodschap lijkt ook niet altijd aan te komen bij de bejaarde bestuurders.

“Wij wonen aan een smalle weg langs het water. Het is duidelijk dat mijn vader van 76 daar moeite mee heeft. Ik vond het heel moeilijk om te zeggen, maar ik laat de kleinkinderen niet meer met hem meerijden.”

“Vorige week nog bij mijn moeder in de auto gezeten. Ze remt pas op het laatste moment en heeft duidelijk meer moeite met vooruitkijken en vooruit reageren. Haar blikveld is kleiner, haar reactievermogen trager en haar inzicht is minder geworden. En maar anderen de schuld geven. Het ligt in haar ogen niet aan haar maar aan iedere ander op de weg.”

“Ik heb het met mijn vader besproken. Zijn reactie was dat hij wel nog kon rijden en dat het anders tot vereenzaming zou kunnen leiden."

"Mijn vader heeft minder reactievermogen, alles gaat trager. Hij rijdt liever niet in het donker. Overzicht is minder. Ik heb het wel met hem erover gehad, maar hij vindt dat zolang als hij goedgekeurd is, dat hij veilig kan rijden. Maar die keuring kijkt niet naar rijgedrag."

ZIE OOK: Helft automobilisten gebruikt telefoon tijdens rijden

Onberekenbare bejaarde op zondag

Ook bij andere weggebruikers is het beeld van ouderen in het verkeer over het algemeen niet positief. Veel ouderen rijden te langzaam, te voorzichtig of te angstig zo zeggen ondervraagden onder de 75 jaar. Juist door hun lage snelheid en trage reactievermogen veroorzaken ze gevaarlijke situaties voor anderen en voor zichzelf.

“Ouderen lijken vaak te voorzichtig omdat ze bang zijn voor de situatie dit veroorzaakt onveilige en onvoorspelbare situaties. Soms zien ze je helemaal over het hoofd en nemen ze de hele weg in beslag.”

“Het verkeer is veranderd door de jaren heen. De hele maatschappij gaat sneller dan vroeger en veel mensen kunnen die veranderingen niet bijbenen. Op zondagen zie je veel oudere mensen de gekste capriolen uithalen op de weg. Ik heb liever een drukke doordeweekse ochtendspits met ervaren leaserijders dan een rustige zondag met één onberekenbare bejaarde.”  

“Ouderen anticiperen niet voldoende, b.v. met 60 km/u invoegen op de snelweg, levensgevaarlijk!”

“Ouderen zijn enorm besluiteloos en extreem voorzichtig, waardoor ze vertragend werken tov andere weggebruikers. Anderen komen in gevaar door de trage acties van bejaarden."

Ouderen: wij rijden nog steeds veilig

De meeste 75-plussers vinden dat zij naarmate zij ouder worden even veilig blijven rijden als toen ze jonger waren.  Ze vinden dat ze het met al hun ervaring over het algemeen beter doen dan jongeren die roekeloos rijden en zichzelf overschatten. Ze vinden het juist heel verstandig van zichzelf dat ze wat rustiger gaan autorijden. Zo hebben ze meer tijd om de verkeerssituatie in te schatten.

Ook kiezen ze er bewust voor om bepaalde situaties die ze lastig vinden te vermijden. Zo mijden ze al te druk verkeer en rijden ze liever niet ’s avonds. Op deze manier kunnen ze veilig blijven rijden én blijven ze mobiel. Dit vinden ze juist heel belangrijk om vereenzaming te voorkomen. Ze denken dat ze het zelf wel aanvoelen wanneer het moment gekomen is om de auto te laten staan.

“Ervaring is voor mij de bepalende factor, hoe meer expertise des te beter kan ik deelnemen het deelnemen aan het verkeer.”

“Ik ben nog fit en helder van geest , dus blijf ik rijden . Heb wel een hekel gekregen aan de snelweg en neem de trein op verre afstanden !!! Ben wat fobisch geworden voor het drukke verkeer met veel truckers !!”

“Als oudere rijd ik meestal wat voorzichtiger. Je bent niet zo verschrikkelijk gehaast en vertrekt op tijd!”

“Als ik niet veilig meer rijd, dan stop ik. Of mijn rijbewijs dan nog geldig is of niet doet dan niet terzake.”

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 25.000  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder ruim 2000 75-plussers die nog regelmatig auto rijden en 3000 mensen die ouder(s) van 75 jaar of ouder hebben die nog regelmatig de weg op gaan.

Het onderzoek is gehouden van 30 augustus tot en met 1 september 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Lees hier de rapportage van het onderzoek 'Verkeer en Veiligheid' 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.