De helft van de jongeren (53 procent) vindt dat ze groener zouden moeten leven. Het lukt ze niet altijd om klimaatbewuste keuzes te maken, ze vinden veranderingen te duur of willen hun guilty pleasures er niet voor opgeven.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder jongeren tussen de 16 en 35 jaar. Morgen is er een wereldwijde klimaatactiedag aangekondigd.

Vlees en lang douchen

"Ik eet graag vlees en houd van lang douchen. Maar ik ga wel met de fiets naar m'n werk en heb alleen elektriciteit thuis, geen gas", vertelt een deelnemer. En iemand anders zegt: "Ik probeer wel kleine dingen te doen, zoals de lampen uit waar ik niet ben, de verwarming niet snel aan en weinig kleding kopen. Maar ik zou beter m'n best kunnen doen om geen eten weg te gooien."

Van alle ondervraagde jongeren in het onderzoek vinden zes op de tien (61 procent) dat ze over het algemeen vrij klimaatbewust leven. Vier op de tien (38 procent) zouden zichzelf niet klimaatbewust willen of durven noemen.

Lees ook

Meesten willen niet minder Netflixen

In het onderzoek werd een aantal maatregelen voorgelegd die jongeren zelf kunnen nemen om hun impact op het milieu en klimaat te verkleinen. Sommigen zijn al aardig bezig, zo blijkt. Zo zegt 66 procent afval te scheiden. Ook zegt de helft de fiets of het ov te verkiezen boven de auto, het gebruik van single use plastic als rietjes te beperken, minder spullen te kopen of, ook buiten coronatijd, weinig of nooit in het vliegtuig te stappen.

Over andere aanpassingen wordt getwijfeld. Want waar vier op de tien (38 procent) al amper of geen vlees meer eten, moet een even grote groep niet aan het flexi- of vegetariërschap denken. En waar 43 procent maximaal 5 minuten per dag doucht, wil 38 procent langer onder de warme waterstraal staan.

Andere maatregelen zijn al helemaal niet populair. Zo wil 59 procent geen tweedehands kleding kopen en peinst 61 procent er niet over om minder films, series en video's te streamen om zo energie te besparen. Jongeren halen teveel plezier uit het bingewatchen en vinden dat streaming platforms zelf moeten zorgen dat ze hun diensten vergroenen.

Lees ook

Zorgen om klimaat

Volgens de meeste jongeren in het onderzoek (72 procent) is wereldwijde klimaatverandering een probleem. 62 procent maakt zich hier zorgen over. Met name als het gaat over de gevolgen van extreem weer, stijgende zeespiegel en het uitputten van natuurlijke bronnen. Een grote groep jongeren vraagt zich af hoe leefbaar onze planeet in de toekomst zal zijn voor mens, dier en natuur.

"De wereld wordt dagelijks vernietigd en ik moet samen met de rest van de jongere generaties aanzien hoe wereldleiders niet ingrijpen", schrijft een deelnemer. Iemand anders: "Droogte, wateroverlast, bosbranden, uitstervende diersoorten, wat staat ons allemaal nog meer te wachten? We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn."

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 18 tot en met 23 september 2020, deden 1867 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.