In de uitzending vanuit Den Haag behalve de uitslagen van de beste en slechtste politicus van het jaar. Ook twee politici te gast en een overzicht van de belangrijkste politieke gebeurtenissen in 2006. Wie hebben zich volgens leden van het EénVandaag Opiniepanel én leden van de Tweede Kamer in 2006 positief en negatief onderscheiden?

Uitslag

Jan Marijnissen is veruit de beste politicus van dit jaar. Een record aantal leden van het EénVandaag opiniepanel verkozen de SP-leider boven ruim vijftig kamerleden en ministers. Marijnissen kreeg 19% van de stemmen.

Wouter Bos is uitgeroepen tot de slechtste politicus van 2006. Rita Verdonk staat in beide lijsten op de tweede plek.

Meer uitslagen:

De meerderheid vindt dat Marijnissen duidelijke taal spreekt en betrouwbaar is. Rita Verdonk van de VVD (15%) en Jan Peter Balkenende van het CDA (14%) volgen hem op de voet als beste.

De slechtste politicus van het jaar, Wouter Bos, is gekozen door 19% van de panelleden. Hij wordt getypeerd als een 'slecht verliezer', een 'draaikont' en hij 'mokt en klaagt te veel'. Bijna de helft van de groep die hem uitroept tot slechtste, vindt hem niet betrouwbaar.Ook in het rijtje van de slechtste politicus staan Rita Verdonk en Jan Peter Balkenende op de tweede (15 %) en derde (13%) plaats. Jan Marijnissen komt er ook op voor. Hij staat op de negentiende plaats. De leden van het opiniepanel verkozen de verkiezingsoverwinning van de SP tot dé gebeurtenis van het politieke jaar.

Beste politicus

1. Jan Marijnissen

2. Rita Verdonk

3. Jan Peter Balkenende

4. Gerrit Zalm

5. André Rouvoet

6. Wouter Bos

7. Femke Halsema

8. Geert Wilders

9. Henk Kamp

10. Agnes Kant

Slechtste politicus

1. Wouter Bos

2. Rita Verdonk

3. Jan Peter Balkenende

4. Gonny van Oudenallen

5. Lousewies vd Laan

6. Geert Wilders

7. Femke Halsema

8. Boris Dittrich

9. Piet Hein Donner

10. Alexander Pechtold

Belangrijkste gebeurtenis van het politieke jaar 2006

1. Verkiezingsoverwinning SP

2. Opkomst Wilders en zijn partij vd Vrijheid

3. Val van het kabinet balkenende IIStellingen

De verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen ging meer over de lijsttrekkers zelf, dan over de inhoud van de verkiezingsprogramma's.

Eens: 74%

Oneens 19%

De verkiezingscampagne was vooral een tweestrijd tussen Wouter Bos en Jan Peter Balkenende om het premierschap.

Eens 73%

Oneens 22%

Ik heb er vertrouwen in dat er nu een kabinet wordt geformeerd dat stabiel genoeg is om vier jaar te regeren.

Eens: 20%

Oneens 58%

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.