Het is vaste prik in december: EenVandaag heeft een speciale uitzending die in het teken staat van het politieke jaar. Kopstukken uit de politiek schuiven aan, we blikken met hen terug op memorabele momenten en als hoogtepunt wordt de publieksprijs voor beste politicus van het jaar uitgereikt. Tienduizenden leden van het EenVandaag Opiniepanel kiezen al sinds 2004 wie volgens hen dé Politicus van het Jaar is. Wie wonnen er allemaal?

Wouter Bos (2004) 

De eerste die de prijs voor beste politicus ontvangt, is Wouter Bos. Bos is in 2004 leider van de PvdA. Panelleden kiezen hem omdat hij ‘goed opkomt voor de mensen in het land’ en tegelijk ‘een goede vertegenwoordiger van zijn achterban is’. Ook vinden veel mensen hem betrouwbaar.

KIJK & LEES OOK: 

Rita Verdonk (2005) 

Rita Verdonk wint de prijs voor het eerst als ze minister van Integratie is namens de VVD. De bijnaam ‘IJzeren Rita’ heeft ze dan al. Veel panelleden vinden haar betrouwbaar en zeggen dat ze duidelijke taal spreekt. Vier maanden na het winnen van de prijs stelt ze zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Die verliest ze van Mark Rutte, al krijgt ze bij de verkiezingen van 2006 wel meer voorkeursstemmen.

KIJK & LEES OOK: 

Jan Marijnissen (2006) 

In verkiezingsjaar 2006 wint SP-leider Jan Marijnissen de bokaal. Onder zijn leiding halen de socialisten 25 zetels, een winst van 16 zetels. Tot de dag van vandaag is dat nog altijd een record voor de partij.

KIJK & LEES OOK: 

Rita Verdonk (2007) 

Opnieuw wint Rita Verdonk de prijs, deze keer als onafhankelijk lid van de Tweede Kamer. Ze heeft de beweging Trots op Nederland (TON) opgericht. Net als eerder roemen mensen haar vooral vanwege haar duidelijke taal en omdat ze betrouwbaar is. Ook luistert ze goed naar de mensen in het land, volgens de deelnemers. TON haalt geen zetels bij de Kamerverkiezingen van 2010, waarna Verdonk de landelijke politiek verlaat.

KIJK & LEES OOK: 

Wouter Bos (2008) 

PvdA’er Wouter Bos is minister van Financiën als hij de publieksprijs in 2008 voor de tweede keer wint. Het publiek noemt Bos ‘daadkrachtig tijdens de kredietcrisis’, ‘deskundig' en ‘een goede vakminister’.  Bos wordt ook door Tweede Kamerleden gekozen als beste politicus van het jaar, en Elsevier roept hem in 2008 uit tot Nederlander van het jaar.

KIJK & LEES OOK: 

Alexander Pechtold (2009) 

De politieke rivaliteit tussen Alexander Pechtold en Geert Wilders wordt in 2009 al weerspiegeld in de uitslag van de jaarlijkse publieksverkiezing: Pechtold wint nipt van Wilders. Pechtold is dan al drie jaar leider van D66 en wordt onder andere gekozen omdát hij Wilders tegengas geeft. Ook vinden mensen hem een goede debater.

KIJK & LEES OOK: 

Geert Wilders (2010) 

In 2010 wint Geert Wilders voor het eerst de titel Politicus van het Jaar. Zijn partij, de PVV, stijgt dat jaar bij de Kamerverkiezingen van 9 naar 24 zetels en geeft het kabinet Rutte-I van de VVD en het CDA gedoogsteun. Dat Wilders zijn partij in het centrum van de macht krijgt, vinden mensen knap. Bovendien waarderen de deelnemers Wilders om zijn doorzettingsvermogen en lef.

KIJK & LEES OOK: 

Emile Roemer (2011) 

 Hoewel de SP onder zijn leiding een jaar eerder 10 zetels verloor, wordt Roemer in 2011 gekozen tot Politicus van het Jaar. De SP-leider is ‘authentiek’, ‘sociaal’ en ‘respectvol’ volgens veel deelnemers. Hij luistert naar de mensen in het land, en brengt volgens veel mensen humor in de Tweede Kamer.

KIJK & LEES OOK: 

Diederik Samsom (2012) 

 Het kabinet Rutte I valt in april 2012 en in september worden er nieuwe verkiezingen gehouden. De PvdA haalt 38 zetels en onder leiding van Samsom dwingt de partij regeringsverantwoordelijkheid af in het kabinet Rutte II. Analisten stellen dat Samsom het goed heeft gedaan in de korte formatie en veel panelleden vinden hem deskundig en waarderen dat de PvdA’er 'zaken niet mooier voorstelt dan ze zijn’ . Ook vinden ze hem goed in het debat. Samsoms woorden Nu doet u het weer. Nu doet u het weer”, waarmee hij Rutte in een verkiezingsdebat beticht van liegen, worden door het panel gekozen tot uitspraak van het jaar.

KIJK & LEES OOK: 

Geert Wilders (2013) 

 Drie jaar na zijn eerste overwinning wint Geert Wilders de prijs opnieuw. Wilders voert hard oppositie tegen het kabinet Rutte II. Hij spreekt volgens veel deelnemers duidelijke taal en is in hun ogen een goede vertegenwoordiger van zijn achterban. Een deelnemer zegt dat Wilders een politicus is die "in steeds meer zaken gelijk krijgt. Die wordt weggehoond, en dan telkens moet zien dat andere partijen aan de haal gaan met zijn standpunten."

KIJK & LEES OOK: 

Frans Timmermans (2014) 

 Na de ramp met de MH17 houdt Frans Timmermans een speech bij de Verenigde Naties waarin hij het sentiment dat in Nederland op dat moment leeft perfect verwoordt. In november van dat jaar wordt Timmermans benoemd tot eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Het was boven alles zijn optreden na de MH17-ramp dat er toe leidt dat het publiek Timmermans in 2013 kiest tot Politicus van het Jaar. Hij wordt ook geroemd om zijn bevlogenheid, empathisch vermogen en kennis van zaken. Nog niet eerder won een politicus de titel met zulke grote cijfers, Timmermans kreeg 30 procent van de stemmen. 

KIJK & LEES OOK: 

Geert Wilders (2015) 

 Geert Wilders is de eerste die de prijs drie maal in de wacht sleept. Vooral zijn optreden rond de vluchtelingencrisis, die in 2015 een hoogtepunt beleeft, levert Wilders stemmen op. Ook zijn ‘vooruitziende blik’ maakt de PVV-leider voor veel mensen dé politicus van het jaar. Werd hij eerder als te extreem bestempeld, inmiddels zijn meerdere partijen in de ogen van kiezers richting de PVV opgeschoven. Niet iedereen die Wilders kiest, is het eens met zijn standpunten: 'Ik ben het niet altijd eens met zijn toon, maar de rest houdt zich vaak stil en dat is nog erger.'

KIJK & LEES OOK: 

Geert Wilders (2016) 

Het kabinet Rutte II is inmiddels vier jaar aan de macht. Maar het is Geert Wilders die in 2016 de politieke peilingen beheerst. Zijn partij, de PVV, heeft gedurende het hele jaar de meeste virtuele zetels. Veel kiezers zijn toe aan een verandering, de verkiezing reflecteert dat. Wilders wint: hij staat, voor zíjn kiezers, voor hoop en verandering en een duidelijke visie op de toekomst. Klaver wordt tweede: ook hij krijgt stemmen omdat hij, hoewel op geheel andere wijze, staat voor verandering en visie.

KIJK & LEES OOK: 

Thierry Baudet (2017) 

 Na de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 komt Forum voor Democratie met twee zetels nieuw in de Kamer. Daarmee doet Thierry Baudet wat veel andere nieuwe partijen niet lukte, beklijven. Dat is knap, volgens deelnemers. Veel van hen vinden het vooral bewonderenswaardig dat Forum voor Democratie vervolgens blijft stijgen in de peilingen én in ledenaantal. Ook worden Baudets verbale sterkte, frisse uitstraling en zijn nieuwe geluid gewaardeerd.

KIJK & LEES OOK: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.