GroenLinks-stemmers vinden Alexander Pechtold het meest geschikt als premier en willen graag een coalitie met D66. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 800 kiezers die zeggen dat ze nu op GroenLinks gaan stemmen. Maar liefst 54 procent van hen ziet Pechtold als de beste persoon om minister-president te worden.

De ondervraagden konden kiezen uit de lijsttrekkers van de acht partijen met de meeste zetels in de Tweede Kamer. Diederik Samsom eindigt op de tweede plaats met 14 procent, gevolgd door Rutte en Roemer. Jolande Sap zelf komt niet verder dan de vijfde plaats met 5 procent van de stemmen.

Regeren met D66 en PvdA

De achterban van GroenLinks wil graag dat de partij mee gaat regeren na de verkiezingen, ruim driekwart (78 procent) wil dat de partij regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen. Vrijwel al deze kiezers willen het liefst met D66 (91 procent) en de PvdA (92 procent) regeren. Tweederde (66 procent) ziet het wel zitten met de SP.

GroenRechts?

GroenLinks staat op dit moment flink op verlies in de peilingen. In de laatste peiling van De Stemming van EenVandaag uitgevoerd door Intomart GfK komt de partij op 4 zetels. GroenLinks profiteerde deze week niet van het verlies van de SP. Veel kiezers die in 2010 nog op de partij van Jolande Sap stemden zijn afgehaakt. Veel mensen zijn teleurgesteld in de steun van de partij aan de missie naar Kunduz. Ze storen zich aan de onrust in de partij en vinden dat Sap onvoldoende leiderschap toont. Ook vinden ze de koers van de partij onduidelijk. ‘Voor mij is niet duidelijk of de partij nu GroenLinks of GroenRechts is’, aldus een deelnemer.

Vanavond is Jolande Sap te gast bij EenVandaag. Ze reageert op de uitkomsten van het onderzoek.

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder het EenVandaag Opiniepanel. Aan het onderzoek deden 26000 mensen mee, waaronder 800 die zeggen dat ze nu op GroenLinks gaan stemmen.

Het onderzoek vond plaats van 24 tm 29 augustus.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.