Kiezers die woensdag op GroenLinks gaan stemmen zien het liefst Pechtold als premier van een centrum-links kabinet. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 5000 GroenLinks-stemmers.

Van de kiezers die al zeker zijn van hun stem kiest de grootste groep, 42 procent, voor Pechtold. Bij de mensen die nog twijfelen over hun stem op GroenLinks is dat nog hoger: 51 procent.

Klaver te jong

Kiezers met een voorkeur voor Pechtold vinden Klaver nog te jong en onervaren. Zelf heeft Klaver wel de ambitie uitgesproken om premier te worden. Een kwart van de zekere GroenLinks-kiezers (28%) ziet hem ook het liefst als premier van een centrum-links kabinet. Onder de twijfelende kiezers is dat één op de vijf (19%).

Regeren met Rutte

De achterban van GroenLinks is er klaar voor om te gaan regeren (95%). Tweederde (66%) wil graag een coalitie met een linkse koers. Drie van de tien (29%) zekere GroenLinks-stemmers heeft geen voorkeur voor een linkse of rechtste coalitie. En als Mark Rutte na de verkiezingen weer premier wordt staat de helft (50%) van de GroenLinks achterban er voor open om met hem en de VVD een regering te vormen. 41 Procent vindt dit niet acceptabel.

De kiezers van GroenLinks kunnen zich over het algemeen vinden in de vergroenende maatregelen die de partij voorstaat. Maar niet op alle punten zijn ze het eens. Vier van de tien twijfelende kiezers (40%) vinden het een probleem om voor rijden in de spits te gaan betalen. Vaak zijn dit kiezers met een lager inkomen. Het leenstelsel voor studenten dat GroenLinks mede mogelijk maakte is veel kiezers een doorn in het oog. Zowel de zekere (66%) als de twijfelende (57%) willen graag dat de basisbeurs weer terug komt.

In De Stemming van EenVandaag staat GroenLinks nu op 16 zetels. De grootste concurrenten zijn D66 en de SP.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 2717 mensen mee die zeker of waarschijnlijk op GroenLinks gaan stemmen en 2295 mensen die twijfelen of ze hun stem aan de GroenLinks zullen geven.

Het onderzoek is gehouden van 2 tot en met 13 maart 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.