Zelden kreeg de gevestigde politici zo vaak een tik van de massa als dit jaar: Trump, Brexit, het Oekraïne-referendum. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel gaat daarom op zoek naar antwoorden op de vragen van dit jaar. Waarom is het volk zo boos? En waarom zagen we dat niet aankomen? 

De zoektocht van Gijs Rademaker begint bij het grootste peilbureau van de wereld: YouGov. Zowel bij de Brexit als de verkiezing van Trump zaten zij er naast. Hoe dat kan horen we van oprichter Joe Twyman. In Nederland spreken we met Josse de Voogd, hij is sociaal geograaf en spreekt over de ‘blinde vlek’ van politici en media. Waar woont de bezorgde burger en waarom komen we hem nooit meer tegen?

En wat is toch onze worsteling met elite? Daarover spreken we Sietse Bakker, de man die het kiessysteem van het Eurovisiesongfestival met succes hervormde. Met spindoctor Kay van der Linde en debutant politicus Jan Roos. Daarnaast is er een indringend gesprek met leden van ons eigen Opiniepanel, over onvrede, onmacht en oplossingen. 

Voor correcte oplossingen gaat Rademaker te rade bij Robbert Bjarnason, een IJslandse internetondernemer die een nieuw systeem introduceerde voor directe democratie  en dat presenteert aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn systeem is ingevoerd op een moment dat het vertrouwen in de politiek in IJsland tot een nulpunt was gedaald. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.