Als we kijken naar de stemvoorkeur voor de Tweede Kamer dan is er voor de meeste partijen niets veranderd ten opzichte van een maand eerder. Alleen het CDA boekt een significante winst van een zetel. 

Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De huidige campagnes voor de Provinciale Staten brengen kiezers verder nauwelijks in beweging.

De VVD verliest een zetel en komt op 23 Tweede Kamerzetels. Omdat de PvdA ook een zetel verliest en daalt naar 12 zetels telt het draagvlak van de coalitie nu 35 zetels. De enige significante beweging die deze maand te zien is, is winst voor het CDA. De Christendemocraten krijgen er een zetel bij en komt op 19. 

De SP komt uit op 22 zetels, één minder dan D66 (23). Daarmee staan beide partijen vrijwel gelijk met de VVD (23). Alleen de PVV staat op lichte voorsprong en is met 26 zetels virtueel de grootste partij. 

Het politieke krachtenveld is de afgelopen maand nauwelijks veranderd, maar dat wil niet zeggen dat er geen enkele beweging is (winst en verlies tussen partijen heffen elkaar vaak op). Vergeleken met een maand geleden wisselden in totaal 22 zetels tussen partijen. 

Net als vorig jaar loopt er een verkiezingscampagne, maar we zien duidelijk minder dynamiek dan in februari 2014. Toen de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen net begonnen waren telden we 39 zetels aan wisselingen - anderhalf keer zoveel. 

De zetelverdeling van deze maand is dus: VVD 23 (-1) PvdA 12 (-1), PVV 26 (-), CDA 19 (+1), SP 22 (-), GroenLinks 5 (+1), D66 23 (+1), CU 7 (-1), SGP 4 (-), PvdD 4 (-), 50PLUS 5 (+1).

Over De Stemming

Het onderzoek is gehouden van 20 tot en met 23 februari 2015. Er deden 7702 respondenten mee. De Stemming is gebaseerd op een steekproef uit het GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

De respondenten is gevraagd naar hun stemgedrag als er vandaag verkiezingen voor de Provinciale Staten zouden zijn. Kiezers konden in totaal vijf stemmen verdelen. De uitslag is vervolgens gecorrigeerd voor de hoeveelheid Statenleden per provincie, en voor de stemwaarde die de Statenleden in elke provincie hebben bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Er wordt in deze peiling geassumeerd dat elk Statenlid bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer op een kandidaat van de eigen partij stemt.