Kiezers van regeringspartij CDA zijn verdeeld over de verruiming van het kinderpardon. De helft (45 procent) is voor, terwijl de andere helft (49 procent) tegen is. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 21.000 mensen, waaronder 2000 CDA-stemmers.

De partij van Sybrand Buma was tot voor kort tegen een verruiming van het kinderpardon. De partij veranderde echter door nieuwe inzichten van standpunt en kwam dit weekend samen met coalitiepartner D66 met een plan om de regels te versoepelen.

Verdeeldheid bij kabinet én kiezers

Binnen het kabinet is er verdeeldheid over deze kwestie. De ChristenUnie is voor, de VVD was en blijft tegen. Maar: door de draai van het CDA is er nu een kamermeerderheid vóór verruiming. Die meerderheid is niet zichtbaar onder de kiezersgroepen die aan het onderzoek meededen: zij zijn vooral verdeeld. Het CDA is de enige partij waarvan de kiezers duidelijk verdeeld zijn: voorstanders vinden dat je kinderen die hier geworteld zijn, niet zomaar kunt uitzetten. Ook zeggen ze dat je kinderen niet mag straffen voor een slechte procedure. Volgens hen moet de partij haar christelijke waarden eer aan doen en is het goed dat de partij haar standpunt durft te herzien.

Tegenstanders vinden dat de partij vast moet houden aan het regeerakkoord, waarin staat dat het pardon niet verder versoepeld wordt. Zij vrezen een aanzuigende werking. De leden van het CDA kunnen zich wel vinden in de draai van hun partij. Driekwart (74 procent) is voor het verruimen van het kinderpardon en 21 procent is tegen.

Lees ook

Afspraak regeerakkoord is afspraak

CDA-kiezers die tegen zijn wijzen vooral op het regeerakkoord. Zij vinden dat de partij moet vasthouden aan de afspraak om niet verder te versoepelen. Voor sommigen was dit juist een reden om op het CDA te stemmen. Ze noemen de draai een verkiezingsstunt voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volgens hen zijn er nu genoeg keren een kinderpardon geweest en moeten we daarmee stoppen om een aanzuigende werking te voorkomen.

Van alle 21.000 deelnemers aan het onderzoek is 49 procent voorstander van een versoepeling en 46 procent tegen. De ondervraagde kiezers van de meeste partijen zijn uitgesproken voor of uitgesproken tegen. De voorstanders zitten bij D66 (82 procent), ChristenUnie (80 procent), GroenLinks (93 procent), SP (65 procent) en PvdA (88 procent). Tegenstanders zijn vooral te vinden bij VVD (69 procent), PVV (90 procent) en Forum voor Democratie (91 procent).

Kinderpardon geen kabinetscrisis waard

Hoewel de standpunten binnen de coalitie haaks op elkaar staan vinden de kiezers van de vier partijen het kinderpardon geen kabinetscrisis waard. Volgens de meeste kiezers van CDA (64 procent), D66 (59 procent) en CU (53 procent) hoeft hun partij niet uit het kabinet te stappen als het kinderpardon niet versoepeld wordt.

Ook de VVD-achterban ziet dit niet zitten: mocht de versoepeling er komen, dan vindt 56 procent dat de partij gewoon in het kabinet moet blijven, 36 procent is in zo'n geval voor opstappen.

Tv-reportage EenVandaag: Verdeeldheid over versoepeling kinderpardon
info

Over het onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. Aan het onderzoek deden 21003 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 2223 kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 op het CDA stemden. Het onderzoek vond plaats op 21 januari 2019. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.