Bijna de helft van de huidige raadsleden (44 procent) heeft de manier van politiek bedrijven in hun gemeenteraad de afgelopen jaren zien verslechteren. Kopieergedrag uit de Tweede Kamer, zeggen velen, waar het volgens hen helemaal bar en boos is.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden onder bijna duizend lokale volksvertegenwoordigers. Maar liefst 88 procent van de ondervraagde raadsleden vindt dat de manier van politiek bedrijven in de Tweede Kamer de afgelopen jaren is verslechterd.

Tv-studio

"De landelijke politiek is meer een tv-studio geworden dan een plek waar we met elkaar visies uitwisselen en komen tot de beste oplossing voor het land", constateert een raadslid in het onderzoek. Een ander schrijft: "Niet argumenten maar verbale agressie levert kennelijk electoraal resultaat. De gewone burger denkt dan dat dit het nieuwe normaal is. Dat is superslecht."

En dat blijft niet zonder gevolgen voor het raadswerk, want veel raadsleden zien die harde toon uit de Kamer geregeld terug in hun gemeenteraad: "Sommige collega's kijken duidelijk te veel naar debatten in de Tweede Kamer. Debat na debat lokken ze anderen uit, spelen ze op de man en weigeren ze naar anderen te luisteren." Ruim vier op de tien zagen de sfeer in hun gemeenteraad de afgelopen jaren verslechteren.

Lees je dit artikel op smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.
info

Download de app

Altijd op de hoogte van de laatste zetelpeiling en benieuwd hoe mensen in Nederland over allerlei onderwerpen denken? Van Zwarte Piet tot de woningmarkt en van het kabinet tot de koning? Download de app dan nu gratis in de App Store of Play Store.

Negatieve invloed op raadswerk

De harde toon in de Tweede Kamer en vele andere landelijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben het raadswerk er duidelijk niet makkelijker op gemaakt. 62 procent zegt dat gebeurtenissen in de landelijke politiek een negatieve invloed hebben gehad op hun werk als raadslid.

"De toeslagenaffaire, de gaswinning hier, de kabinetsformatie. Ik kan er niks aan doen maar burgers kloppen er bij mij voor aan. Zij zien de politiek als één geheel, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen landelijk en lokaal." Dit Groninger raadslid was niet de enige die op zulke zaken werd aangesproken. Twee derde heeft redelijk wat tot veel vragen van inwoners gehad over landelijke politieke gebeurtenissen. Een groot deel vroeg hun landelijke tak om hulp, meestal tot voldoening. Eén op de zes raadsleden was niet tevreden met de geboden hulp.

Waarom zou je stemmen? Dit heb jij aan de gemeenteraadsverkiezingen - uitlegvideo

Twijfel je of je gaat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen? De opkomst is vaak laag, dus zo gek zou dat niet zijn. Toch heb je meer aan de gemeente dan je misschien denkt en kan er écht iets voor je veranderen. We leggen het je uit.

Matig vertrouwen in landelijke politiek

Het vertrouwen van raadsleden in de landelijke politiek is matig te noemen: 54 procent. Nog minder raadsleden (40 procent) staan achter het huidige kabinet, Rutte IV. "Het is dezelfde kliek die niet alleen al jarenlang het vertrouwen van burgers schaadt, maar het ons met z'n beleid op de jeugdzorg, WMO en andere belangrijke dossiers ook nog eens heel moeilijk maakt", aldus een raadslid in het onderzoek.

Hoewel een grote groep raadsleden de sfeer in de raad zag verslechteren, hebben bijna negen op de tien (86 procent) vertrouwen in de gemeentepolitiek.

Joyce Boverhuis presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voerde EenVandaag een grootschalig onderzoek uit onder huidige Nederlandse raadsleden. De resultaten komen uit een onderzoek dat is gehouden van 10 tot en met 17 februari 2022.

Aan dit onderzoek (pdf) deden 978 raadsleden mee, waarvan 135 raadslid zijn namens het CDA. Deze respondenten komen voort uit de database van circa 8000 huidige raadsleden van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en zijn via die organisatie per e-mail uitgenodigd deel te nemen aan een online vragenlijst. De resultaten zijn na respons gewogen op kenmerken van raadsleden, te weten geslacht, provincie, gemeentegrootte, de partij die zij vertegenwoordigen en de grootte van die partij.

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.