Ouderen vormen een steeds gemakkelijker doelwit van 'babbeltrucs': handige praatjes waarmee criminelen bejaarden beroven of overvallen, soms met geweld. Dat blijkt uit onderzoek van de Politie Academie. 

De Politie Academie pleit voor een effectievere landelijke aanpak en meer preventie om ouderen weerbaar te maken. Ook EenVandaag deed onderzoek naar babbeltrucs onder 27.000 mensen waaronder meer dan 500 slachtoffers. Zes op de tien (58%) slachtoffers van een 'babbeltruc' nemen geen contact op met de politie. Slechts één op de drie doet aangifte. Daders weten daardoor vaak aan de politie te ontkomen.

Op straat wordt de babbeltruc gebruikt om af te leiden bij zakkenrollen of als methode om een pinpas te bemachtigen. Babbeltrucs aan de deur worden met name toegepast als smoesje om een huis binnen te komen en vervolgens diefstal te plegen. Slachtoffers geven aan dat daders zich aan de deur bijvoorbeeld voordoen als loodgieter of verkoper. Soms gaat men zelfs zo ver dat men kinderen gebruikt om het huis te betreden: "Mijn dochtertje moet nodig plassen."

Schaamte

EenVandaag vroeg deelnemers wat de reden is dat zij geen contact hebben opgenomen met de politie. Een deel schaamt zich dat ze in de babbeltruc 'getrapt' zijn (39%). Andere redenen om geen aangifte te doen bij de politie zijn 'er wordt toch niets aan gedaan', 'ik vond het voorval niet erg genoeg' en 'De pakkans is te klein'.

Pincode voor het grijpen

Opvallend is dat onder de 27.000 deelnemers aan het onderzoek van EenVandaag risicovol gedrag vaak voorkomt. Daders doorzoeken een woning naast geld en sieraden ook op bankgegevens. Acht procent van de onderzochten geeft aan dat hun pincode ergens in hun woning is te vinden. Een deel (3%) heeft de pincode zelfs in de portemonnee zitten. Bij 75-plussers ligt dit percentage nog hoger: 19% van hen heeft de pincode thuis liggen of in de portemonnee zitten. Daarnaast staat bij veel mensen die thuis zijn de (achter)deur gewoon open (20%): in die gevallen hebben binnensluipers de babbeltruc niet eens nodig.

Aanpak

Bijna alle ondervraagden (95%) vinden dat de de politie diefstal op basis van een babbeltruc even serieus moet nemen als een woninginbraak. Maar het aanpakken van babbeltrucs is niet alleen een verantwoordelijkheid van de politie. Het merendeel (59%) vindt het een gedeelde taak van politie en burgers zelf. 34 procent van de onderzochten vindt dat vooral de burger zelf het probleem aan moet pakken.

Vandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van het onderzoek bij EenVandaag Radio en TV. Ook Opsporing Verzocht besteedt in de uitzending vandaag aandacht aan dit onderzoek. In EenVandaag verder commentaar van onderzoeker Nicolien Kop van de Politie Academie. Zij deed het onderzoek 'Babbeltrucs bij diefstal uit woning' dat vandaag bij de Academie verschijnt.

Over het EenVandaag onderzoek

Aan het onderzoek deden 27.756 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 21 januari tot 3 februari 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Download

Download

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.