De uitslag is binnen! En gelukkig: jullie zijn niet massaal aan de botox geslagen. Vanaf 16 jaar mogen jullie nu zelf beslissen tot een cosmetische ingreep, maar dat vinden jullie geen goed idee: tweederde (63%) is voor een verbod onder de 18.

Een kwart van jullie stelt zelfs dat iemand pas een goede beslissing kan nemen als die de 21 gepasseerd is. Eerst een gesprek met de psycholoog voor een ingreep vindt 66 procent een goede maatregel. Zit het dan toch tussen de oren?

Flirten met die ogen

Tevreden over je uiterlijk? Gemiddeld geven jullie jezelf een 6,8, een mooie voldoende. Leuk is wel dat zowel de meisjes als jongens hun ogen als mooiste beoordelen, gevolgd door de eigen blonde en bruine haarlokken. De meiden zijn, een beetje cliché, het minst tevreden over buik, benen en dijen. Meer dan de helft van de meisjes vindt zichzelf ook te dik. Maar dames, wees gerust; ook 49 procent van de jongens vindt hun buik niet mooi! Verder zijn jongens het minst blij met hun tanden en neus.

Jongens: benen scheren

Om er mooier uit te zien slaan jullie regelmatig aan het sporten, de jongens iets meer dan de meiden. Maar, op nummer 1, zetten jullie het vaakst het scheermes in het haar op jullie lichaam. En niet alleen meiden, maar ook ruim eenderde van de mannen! (37 procent). Welke delen van jullie lichaam haarvrij gemaakt worden is de vraag...lopen de jongens massaal rond met gladgeschoren benen? Anti-rimpelcrèmes zijn (gelukkig) nog niet aan jullie besteed. Leuk weetje is wel dat 13 procent van de jongens een dag- of nachtcrème smeert.

De grens?

Een cosmetische ingreep, alleen om er mooier uit te zien, heeft een kwart van de meiden wel eens overwogen. 15 Procent heeft er daadwerkelijk informatie over opgezocht, waarbij een behandeling om permanent lichaamshaar te verwijderden, borstvergroting en liposuctie het hoogst scoren. De behandeling daadwerkelijk ondergaan is voor de meeste jongeren uit het TopX panel een stap te ver. 28 Procent van jullie kent wel mensen in hun directe omgeving die een cosmetische ingreep hebben ondergaan.

Borstwandcorrectie

Van de deelnemers die wel aangaven eens een cosmetische ingreep te hebben ondergaan om er mooier uit te zien, ging het onder andere over het verwijderen van moedervlekken en het verminderen van littekens.

“Ik had twee behaarde moedervlekken op mijn kin. Deze zaten mij m’n hele leven al dwars,” mailde een deelnemer ons. Begrijpelijk dat je hier iets aan laat doen.

Hieronder de top-3 van de 'echte' cosmetische ingrepen:

- Lichaamshaar permanent verwijderen

- Borstvergroting

- Neuscorrectie

Wat ons een beetje schrik aan jaagde, was dat tientallen deelnemers ons lieten weten vet te hebben laten wegzuigen via een liposuctie. Dat is wel erg drastisch! Ook vulde een deelneemster in dat ze een borstwandcorrectie had ondergaan. Wij wisten niet dat dit bestond??

En ben je nog geen lid van het Jonegrenpanel? Meld je dan hier aan.

Over het onderzoek

Het online onderzoek – waaraan 1802 jongeren van 12 tot en met 24 jaar hebben meegedaan - is gehouden tussen 15 en 21 november 2010. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.