Het liften van je billen is big business. Ook in Nederland kun je voor zo’n 10.000 euro je achterste eruit laten zien als die van Kim Kardashian, Jennifer Lopez of de gemiddelde Braziliaanse vrouw. De 'Brazilian Butt Lift', zoals de ingreep heet, is de nieuwste trend onder de cosmetische ingrepen. De operatie is alleen niet zo onschuldig als de folders van de klinieken doen geloven.

Het blad Opzij waarschuwt haar lezeressen voor de risico's van deze populaire ingreep. Vorige maand zag de organisatie van de Londense Clinical Cosmetic Reconstructive Expo zich genoodzaakt een persconferentie te geven voorafgaande aan de beurs. Reden was een Britse vrouw die overleden was na een Brazilian Butt Lift, de tweede al dit jaar.

Hoog sterftecijfer

En het gebeurt niet alleen in Groot Britannië, ook in de VS zijn de afgelopen vijf jaar 33 personen overleden na de ingreep. En dat terwijl de ingreep steeds populairder wordt: wereldwijd zouden alleen in 2015 al 320.000 mensen hun kont hebben laten liften. Uit onderzoek zou blijken dat het sterftecijfer hoog is; maar liefst 1 op de 3000 mensen zou zijn overleden, zegt de De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC). Zij waarschuwen dan ook voor de ingreep.

Vetpropjes in bloedsomloop

Bij de ingreep wordt er onder meer vet geïnjecteerd in de bilregio. Het gevaar schuilt in de vetinjecties: dat gaat vaak mis waardoor het vet niet alleen vlak onder de huidoppervlakte terecht komt (zoals de bedoeling is), maar ook in en onder de bilspier waarna het rond gaat zwerven in de bloedsomloop. Bij verschillende overleden patiënten zijn vetpropjes (embolieën) in het hart en/of de longen gevonden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.