Signe Troost (22), zelf werkloos, geeft iedere maand tips aan andere jongeren zonder baan. In maart ondervond zij wat jeugdwerkloosheid met je gemoedstoestand doet en ging zij na een dip te rade bij een coach. De eerste wijze les: 'Je bent als persoon veel meer dan de inhoud van je CV.'

"Je probeert je niet te laten ontmoedigen door de werkloosheidscijfers en lege vacaturenbanken, maar er komt een moment dat je jankend aan de keukentafel van je buurvrouw zit omdat je echt niet meer weet wat je in je sollicitatiebrieven moet zetten. Stress, prestatiedruk en gevoelens van wanhoop. Ik heb hier wel eens last van tijdens het zoeken naar een baan, en vast vele anderen met mij. Is dat een reden om meteen naar een psycholoog te rennen? 

Op consult bij de coach

Ik sprak met drs. Evelyn Prinsen, "coach en therapeut voor lichaam én geest", over haar werk. Je kiest voor coaching als je je wilt ontwikkelen. Wat wil je uiteindelijk bereiken en hoe kom je daar? Jouw loopbaancoach helpt je hier op praktische wijze bij door bijvoorbeeld talententests af te nemen. Prinsen gaf een aantal mooie wijsheden mee. Van die dingen die je zelf wel weet, maar soms van een buitenstaander moet horen om er weer in te geloven. Dit zijn ze:

- Ontleen je eigenwaarde niet aan je prestaties op de arbeidsmarkt. Je bent als persoon veel meer dan de inhoud van je CV.

- Verander je mindset. Til niet te zwaar aan een afwijzing, maar zie het als een ‘mismatch’.

- Als je echt niet begrijpt waarom je een ‘afwijzing’ hebt gehad, bel dan om te vragen waarom. Oók als er staat: 'Acquisitie wordt niet op prijs gesteld'.

- Vermijd fora en social media-kanalen met slachtofferverhalen van mensen die in hetzelfde schuitje zitten. We moeten stoppen met elkaar de put in praten. (Niet mijn column natuurlijk, ik geef juist handige tips!)  

- Schep de goede omstandigheden. Profileer jezelf door  te bloggen of vrijwilligerswerk te doen.

Therapie, sollicitatiecursus of toch maar op vakantie?

Therapie is voor mensen die serieuze mentale of fysieke klachten hebben. Ik voel mij niet constant stressig en wanhopig, dus therapie gaat net een stap te ver. Misschien als ik over een jaar nog steeds geen Grote Mensen-baan heb.

Heb je meer behoefte aan praktische hulp bij het solliciteren? Je kunt ook sollicitatiecursussen doen. Ik vind ze zelf echter nogal prijzig en haal liever een boek uit de bibliotheek. Waar ik wel enthousiast van word is de dienst van VideoSoll. Zij helpen je met het maken van een video die je mee kunt sturen naar je volgende sollicitatie. Het mooie is dat je je bij hen kunt aanmelden via het UWV of je gemeente als je een uitkering krijgt. Geen extra kosten dus!

Ik heb nu  gekozen voor een vierde optie: vluchten. Volgende maand vertrek ik (mét de zege van drs. Prinsen) voor een paar weken naar Zuid-Frankrijk om fijn los te komen van stages, bijbanen en het schrijven van blogs en columns. Nu maar hopen dat ik dan niet word uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek…"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.