Signe Troost (22) schrijft iedere maand over haar zoektocht naar een baan. Behalve vorige maand dan, toen was ze de zoveelste afwijzing voor een baan aan het verwerken. Deze maand ondervroeg ze Mirjam Sterk, Ambassadeur Jeugdwerkloosheid, over haar plannen om dit grote probleem aan te pakken. 

"Met regelmaat scheld ik op de economie, de politiek, het weer, m’n ouders of de hond van de buren. Uit frustratie. Vanuit het gevoel dat ik er alleen voor sta als werkloze starter. Soms wil je gewoon iets de schuld geven. Toch is het verstandiger om uit te zoeken wat er echt gebeurt. Daarom zocht ik deze maand uit wat de regering doet aan het jeugdwerkloosheidsprobleem.

Tegenwoordig hebben we een ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid. Ze heet Mirjam Sterk en ze snapt het. Echt. Ik belde haar op om te vragen wat de overheid doet voor al die starters zonder werk.

Extra geld voor scholing en werkplekken

Er wordt 50 miljoen extra uitgetrokken. Daarvan gaat 25 miljoen naar het School Ex programma. Met School Ex worden MBO studenten gestimuleerd om een jaar langer door te studeren om jeugdwerkloosheid te voorkomen en hen met meer scholing betere kansen op de arbeidsmarkt te geven. Daarnaast wordt er gewerkt aan betere studievoorlichting, zodat scholieren weten waar ze aan beginnen voordat ze een studie kiezen. De andere 25 miljoen wordt gestoken in het creëren van meer werkplekken in 35 zogeheten ‘werkregio’s’.

De Broekriem

Extra banen voor hogeropgeleiden kan de regering niet creëren. Dat moeten werkgevers doen. Wel leuk om te zien is dat HBO’ers en WO’ers elkaar massaal opzoeken via De Broekriem en aan banen helpt door middel van netwerken. De Broekriem is een actieve on- en offline beweging die in diverse steden inspirerende activiteiten en netwerkontmoetingen organiseert voor werkzoekenden.

Startersbeurzen

De maatregel waar ik zelf het meeste baat bij zou hebben is de starterbeurs. Meerdere gemeentes hebben nu starterbeurzen ingevoerd. Dit houdt in dat een stagiair of starter werkervaring opdoet bij een bedrijf. Daarvoor krijgt de stagiaire/starter 500 euro die gesponsord wordt door de gemeente. Het bedrijf sponsort zelf 100 euro. Die 100 euro gaat in een pot en daarvan kan de stagiair/starter aan het eind van het werkervaringstraject nog een cursus of opleiding doen. Mirjam Sterk gaat bij gemeentes langs om deze te stimuleren om ook starterbeurzen in te voeren.

Wat kun je zelf doen als werkzoekende? Tips van de Mirjam Sterk:

- Volg de twitter van Sterk4Werk (@sterk4werk)

- Bel een bedrijf waar je graag werkervaring op wilt doen en vertel dat de gemeente beurzen beschikbaar stelt, zodat het bedrijf jou makkelijk voor een periode als starter kan aannemen.

- Bezoek een Broekriem-evenement bij jou in de buurt.

- Blijf bezig. Zoek vrijwilligerswerk of start zelf een project.

- Tip van mijzelf: Zet je netwerk in! Je kent vast wel iemand die jouw CV bij een belangrijk persoon van een interessant bedrijf kan neerleggen.

Vooruitzicht

Het ziet er niet naar uit dat we binnenkort een hoogconjunctuur tegemoet gaan zien. De jeugdwerkloosheid stijgt nog steeds, maar wel iets minder snel. We zullen er als starters dus alles aan moeten doen om onszelf aan een baan te helpen. In mijn volgende blog vertel ik waar mijn zoektocht naar een baan dan eindelijk is geëindigd!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.