Signe Troost (22) schrijft iedere maand over haar zoektocht naar een baan. In haar vorige column vertelde ze dat ze even in Frankrijk gaat vluchten van de sollicitatiestress. Haar laatste zin was: "Als ik nou maar niet word uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek." Drie dagen daarna wordt ze prompt uitgenodigd voor een ‘kennismakingsgesprek’. In deze column tips voor het sollicitatiegesprek. 

"Eindelijk! Uit waarschijnlijk honderden kandidaten willen ze mij in ieder geval zien. Terwijl ik bel om een afspraak te maken, wordt het me duidelijk dat ik in een nieuw soort machine terecht ben gekomen. In één adem vertelt de dame aan de telefoon wanneer het gesprek zal plaatsvinden, waar ik me kan melden, met wie het gesprek is en of ik 10 minuten eerder aanwezig kan zijn. Ik merk het al, deze mensen hebben een strakke planning en dat betekent dat ik nog een groot aantal concurrenten heb. 

Zo sollicitant, vertel maar: Hoeveel vliegtuigen zijn er op de wereld?

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Oefenen. Ik raadpleeg mijn goede vriend Google. "De 30 meest voorkomende vragen op een sollicitatiegesprek." O jee, hier gaan we dan.  "Hoeveel vliegtuigen zijn er op de wereld?"….dat is om je inschattingsvermogen te beoordelen. Ik weet bijna zeker dat deze vraag mij niet gesteld zal worden. Ik heb een andere tactiek nodig. In mijn netwerk zit een aantal mensen dat regelmatig sollicitatiegesprekken afneemt. Een heel weekend heb ik bij verschillende mensen oefengesprekken gevoerd. Daarna goed geëvalueerd.

Sollicitatietips:

- Vragen over vaardigheden moet je altijd met een relevante ervaring beantwoorden. Gebruik hierbij de STAR-methode.

- Ken je valkuilen. De mijne is dat ik veel te snel praat. "Signe, je moet niet 60 zinnen in 60 seconden willen proppen."

- Zorg dat je ALLES weet over het bedrijf waar je solliciteert. Op LinkedIn kun je zien wie er werken, maar check ook de website van het bedrijf. Zijn ze de afgelopen tijd in de media verschenen, met welke nieuwe ontwikkelingen is het bedrijf bezig?

- Zet een aantal mogelijke sollicitatievragen op een rij en schrijf jouw antwoord er onder. Zo krijg je je verhaal goed in je hoofd. Eventueel kun je dit meenemen naar je gesprek. Mocht je een black-out krijgen, dan kun je papieren er bij pakken.

- Stop twee dagen voor je gesprek met oefenen. Je hebt kans dat als je te veel repeteert, niet meer als jezelf overkomt tijdens het gesprek. Van tevoren weet je nooit precies wat voor iemand zij zoeken en het enige dat je kunt doen is het beste van jezelf laten zien.

Mijn sollicitatiegesprek? Gezellig thee drinken!

Houd er ook rekening mee dat je, hoe goed je je ook voorbereidt, in een totaal onverwachte situatie terecht kan komen. Ik heb uiteindelijk niet één standaard sollicitatievraag gekregen. Het was echt een kennismakingsgesprek. We hebben ontzettend gezellig thee gedronken, verhalen verteld en mijn CV doorgenomen. Geen flauw idee of dat goed was, of dat ze toch liever een strakker, zakelijker type willen. Ik heb nog niet gehoord of ik aangenomen ben of niet, dus duim voor me!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.