Signe Troost (22) schrijft elke maand over haar zoektocht naar een baan. Deze maand belt zij de werkgever die haar heeft afgewezen bij een sollicitatieronde, voor tips. "Vertel wat jij anders zou willen doen."

"We kunnen slachtofferverhalen blijven schrijven, maar dat levert ons jeugdige professionals nog geen baan op. Na een beetje internetresearch en een dapper interview met de man die mij vorig jaar heeft afgewezen voor een baan, geef ik jullie een kijkje vanaf de andere kant: de instelling die jou (g)een baan gaat geven. Waar belanden onze sollicitatiebrieven en hoe wordt er geselecteerd?

Garderobebaantje? Eerst je debatkunsten tonen!

Vorige week ontstond er op de LinkedIn-pagina waar alle culturele professionals naar een baan zoeken nogal wat ophef rond een artikel in het Parool. Voor een simpel bijbaantje als garderobemedewerker bij het Rijksmuseum werd een sollicitatiedag georganiseerd. Deelnemers moesten tegen 159 concurrenten strijden door middel van rollenspellen en debatten. De reacties op deze procedure waren niet van de poes: “Arrogant”, “Verspilling van geld” “Zo zot, dat het bijna grappig is” en “Ik heb gesolliciteerd, maar ik ben blij dat ik niet ben uitgenodigd”.

Nu was dit een extreem maffe sollicitatieprocedure. Normaliter krijgt een culturele instelling met een uitstaande vacature meer dan 100 brieven. Daarna wordt er door een club mensen door de sollicitaties gespit. Sommige bedrijven maken stapels: Nee, Twijfel en Enthousiast. Anderen geven de brieven bijvoorbeeld een cijfer en nodigen degene met de hoogste score uit voor een gesprek.

Tips voor werkzoekenden

Vorig jaar solliciteerde ik bij het Vlaamsch Cultuurhuis De Brakke Grond voor een baan en ik werd afgewezen met de mededeling dat er meer dan 300 reacties waren op de vacature. Afgelopen week trok ik de stoute schoenen aan, greep mijn telefoon en belde de man die verantwoordelijk was voor de selectieprocedure. Een optie was natuurlijk om te schreeuwen dat hij niet weet wat hij nu mist en dat ik hoop dat het loeder dat hij heeft aangenomen het totaal verpest. Maar Peter van der Hoop is een aardig mens en heeft heel open verteld over hoe de sollicitatieprocedure is verlopen.

Zijn tips voor sollicitanten:

1. Profileer jezelf, laat zien dat je sollicitatie een bewuste keuze is en specificeer wat jou onderscheidt. De saaie, nette brieven die we op school hebben leren schrijven zijn uit den boze.

2. Kom met een goed, creatief idee waar de organisatie wat aan heeft. Vertel wat jij misschien anders zou willen doen.

Met deze tips in het achterhoofd ga ik aan de slag met een sollicitatiebrief voor het Van Gogh Museum. Beste werkgevers, u hoort nog van ons!"

Foto: Marieke Breed (met een kunstwerk van Anne van Duuren)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.