De jeugdwerkloosheid loopt op en zal naar verwachting nog verder stijgen. Hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen vreest voor een coronageneratie. "Zorg dat jongeren bezig blijven, anders dreunt corona in hun leven nog jaren door."

Yannick (23), Marsha (26) en Emma (22) zijn jonge mensen die alledrie een veelbelovende carrière tegemoet gingen, tot het coronavirus toesloeg. Ze staan voor een grote groep jongeren die in hun werk zijn getroffen door het coronavirus. Volgens Wilthagen kan dit op de lange termijn een groot effect hebben en hij roept de jongeren met klem op actief te blijven. "Blijf niet bij je ouders op de bank zitten."

Geen werk

Nou is dat bankzitten in het geval van bovengenoemd drietal niet aan de orde, hoewel ze de tik wel even moesten verwerken. Zo zag Yannick Assink zijn droombaan bij KLM al na 7 maanden tenietgedaan worden, moest Marsha Paans haar baan in de reisbranche opgeven en kwam Emma de Vries na haar MBO-opleiding Evenementenorganisatie gewoon niet aan de bak. "Alles lag stil", zegt ze hierover.

Intussen is Yannick werkzoekend, heeft Emma ervoor gekozen een nieuwe studie te volgen en is Marsha tegen de verdrukking in een eigen bedrijfje begonnen. En dat is precies wat jongeren volgens Wilthagen moeten doen.

info

De jeugdwerkloosheid loopt snel op, sneller dan de algemene werkloosheid. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in augustus 2020 11 procent van de jongeren (15 tot 25 jaar) werkloos is, terwijl dat onder de rest van de beroepsbevolking 4,6 procent is. Meer dan een verdubbeling dus.

"De werkloosheid is onder jongeren veel harder opgelopen", zegt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen. De jeugdwerkloosheid was in februari 2020 nog 6,3 procent. Volgens hem is het een bekend patroon bij een crisis. "Dan zien we dat de jongeren door de korte contracten en flexbanen sneller hun baan verliezen. Positief is dan wel dat als de economie weer aantrekt de jongeren ook de eerste groep is die het snelst weer een baan heeft."

Voor corona was de jeugdwerkloosheid op het laagste punt sinds 45 jaar. De krapte op de arbeidsmarkt was hoog en bedrijven zaten te springen om jongeren. Hun arbeidspositie was nooit eerder zo florissant.

Lees ook

'Blijf actief'

"Jongeren hebben weinig werkervaring en een beperkt netwerk", legt hij uit. "Als jongeren door corona hun baan verliezen loopt dat gebrek aan ervaring alleen maar op. Als dat lang aanhoudt, dan vang je dat niet meer op, want de volgende generatie afgestudeerden staat alweer te trappelen."

Wilthagen pleit ervoor dat jongeren zich dus blijven ontwikkelen. "Zorg dat je actief blijft, kijk ook breder naar je capaciteiten en competenties dan alleen naar dat wat je gestudeerd hebt. Die competenties zijn mogelijk weer inzetbaar bij een andere baan." Eén ding moet absoluut worden voorkomen volgens Wilthagen: "Blijf niet bij je ouders op de bank zitten. Blijf actief."

Lees ook

Kans op baan neemt af

Makkelijk is dat niet, dat actief blijven. Want door corona komen jongeren steeds moeilijker aan een baan, zo blijkt ook uit de recente cijfers van het CBS. Wilthagen verwacht dat in oktober veel jongeren zich melden bij de arbeidsbureaus. "De afgestudeerden van afgelopen zomer hebben zich niet op dag één bij het UWV gemeld", zegt Wilthagen.

"Natuurlijk solliciteren ze wel, maar de druk begint nu, zo na de zomer, wel toe te nemen. En de kans op een baan neemt af door corona. Het is ook niet gezegd dat de jongeren in aanmerking komen voor een uitkering. Als je weinig werkervaring hebt en nog thuis woont, dan kun je waarschijnlijk geen aanspraak maken op een uitkering.

3 jaar werkervaring gevraagd

Het geval van Yannick is een scherpe illustratie van Wilthagens analyse. Na zijn ontslag besluit Yannick niet direct te solliciteren, maar even goed na te denken wat hij wil. "Ik wilde even rust, even bekomen van het ontslag en hoe het nu verder moest. Achteraf gezien toch niet zo'n goede keuze, want de vacatures die er toen nog wel waren zijn nu allemaal verdwenen. Er is gewoon heel weinig werk", vertelt hij.

Pas 7 maanden werkte hij bij de KLM en toen werd hij alweer ontslagen. Daarmee had de coronacrisis grote invloed op het leven van Yannick Assink. Een nieuwe baan vinden lukt hem vooralsnog niet. "Ik heb of te weinig ervaring of ik ben overgekwalificeerd."

Yannick is nog werkzoekend en solliciteert volop. "Maar werkgevers vragen minstens 3 jaar werkervaring en die heb ik niet. En als ik solliciteer op startersfuncties krijg ik juist weer te horen dat ik te veel ervaring heb en overgekwalificeerd ben."

Littekeneffecten

De werkloosheid onder jongeren komt op het moment zelf hard aan, maar heeft ook op de lange termijn effect. "Die valse start op de arbeidsmarkt werkt nog jaren door. Jongeren kunnen door het niet hebben van een baan, en dus weinig inkomen, moeilijker een huis huren of kopen."

"Ze stellen relaties uit", vervolgt hij. "En ze hebben studieschulden die moeten worden afbetaald en voelen zich mentaal slechter. Deze littekeneffecten kunnen wel 5 tot 10 jaar aanhouden. We moeten voorkomen dat dat gebeurt."

Concurreren met hoger geschoolden

Bij vorige crises bleek dat jongeren de eerste groep is die weer werk vindt. Maar de groep die nu geen baan kan vinden, kan zich daar niet blind op staren. "Na een crisis is er een groot aanbod van jongeren op de arbeidsmarkt", legt Withagen uit.

"De jongeren van nu moeten concurreren met de net afgestudeerden en ook met hoger geschoolden. Afgestudeerde HBO'ers kunnen, om maar een baan te hebben, genoegen nemen met een baan op MBO-niveau. En verdringen daarmee de MBO'ers van de markt."

'Gaat nu om acties'

De jeugdwerkloosheid staat wel op de radar bij het kabinet. Naast de corona-steunpakketten is er een aanvullend sociaal pakket van ongeveer 1,4 miljard euro. Dit pakket is onder andere bedoeld voor het begeleiden naar nieuw werk en het aanpakken van jeugdwerkloosheid. Er is dus geld.

Maar dat is volgens Wilthagen niet zaligmakend. "De vraag is: wat doe je er mee? Hoe ga je het inzetten zodat jongeren weer aan de slag kunnen? Er is geld en aandacht vanuit het kabinet, maar het gaat nu om acties. Daar is het wachten nog op."

Nieuwe start

Yannick, Marsha en Emma zijn inmiddels zelf in actie gekomen. Yannick door volop te solliciteren, Emma door haar nieuwe studie financiële economie en Marsha met haar eigen bedrijf. Met gebruik van de startersregeling van het UWV ging ze aan de slag als tekstschrijver en heeft nu de mogelijkheid om een half jaar te experimenteren met haar bedrijf.

Ondanks de nadelen die corona met zich meebrengt, ziet Marsha het zonnig in. "Door corona verloor ik mijn baan en zette ik, een beetje noodgedwongen, de stap om voor mezelf te beginnen. Heel iets anders dan de reisbranche en best wel een avontuur."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.