Signe Troost (22) schreef zes maanden lang een blog voor EenVandaag over haar zoektocht naar een baan. Inmiddels heeft ze een baan gevonden met de startersbeurs. Gefeliciteerd Signe! In haar laatste blog tien tips voor werklozen. 

"Soms is het wachten op het balletje dat moet gaan rollen. En ik geloof dat de keu dan nu toch de witte bal heeft weggeschoten. De kranten stonden bol van het nieuws dat de gemeente Almere, waar ik geboren en getogen ben, een Icedome wil gaan bouwen en de komende Floriade organiseert. Als ze dat allemaal kunnen bekostigen, dan moet er toch ook wel een project voor mij zijn?

Dat was er. En hoe kwam ik bij dat project? Door gebruik te maken van mijn netwerk.

Gunfactor

Sinds ik deze blog schrijf is mijn gunfactor gestegen. Ik werd gevraagd om als panellid mee te doen aan een discussie over jeugdwerkloosheid en mocht een presentatie geven over mijn situatie op de school waar ik mijn opleiding volgde. Op de symposia die ik de afgelopen tijd bezocht stopte mensen mij graag hun visitekaartje toe en werd ik uitgenodigd om ‘gewoon eens te komen praten om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen’.

Netwerk

Op een ochtend besloot ik dat ik voor mijn eigen gemeente wilde werken. Via Facebook vroeg ik een aantal vrienden of zij goede contacten hadden binnen het stadhuis. Binnen de kortste keren lag mijn CV op verschillende plekken en werd ik niet door één, maar zelfs twee takken binnen de gemeente Almere op gesprek gevraagd. Uiteindelijk kreeg ik vanuit een nieuwe culturele organisatie de opdracht om na het sluiten van een museum in Almere hun kunstcollectie te verdelen over andere culturele instellingen in de stad. Ook heb ik mij ingeschreven als ZZP’er bij de Kamer van Koophandel, want zo kunnen bedrijven mij makkelijker aannemen voor een tijdelijke klus. Nooit meer een stagecontract en voorlopig niet meer solliciteren. Wat een opluchting!

Tip top-10

Dit goede nieuws betekent ook dat dit mijn laatste blog is. Daarom zet ik mijn tip top-10 op een rij:

1. Als je op een vacature reageert, laat dan zien dat je sollicitatie een bewuste keuze is en specifeer wat jou onderscheidt. Die saaie, nette sollicitiebrieven zijn uit den boze.

2. Bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken. Zorg dat je ALLES weet over het bedrijf waar je solliciteert, oefen je sollicitatiegesprek met bekenden, probeer vragen volgens de STAR-methode te beantwoorden en stop twee dagen voor het gesprek met oefenen, anders kom je te gerepeteerd over.

3. Werk vinden is op dit moment heel erg moeilijk, maar ontleen je eigenwaarde niet aan je succes op de arbeidsmarkt. Je bent als persoon veel meer dan de inhoud van je CV.

4. Verander je mindset en til niet te zwaar aan een afwijzing. Zie het als een ‘mismatch’.

5. Blijf bezig en schep de goede omstandigheden om een baan te vinden. Doe vrijwilligerswerk en ga naar symposia binnen jouw vakgebied om jezelf te profileren.

6. Volg de Twitter van Sterk4Werk (@sterk4werk) van Mirjam Sterk, Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid. Zo blijf je op de hoogte van wat de overheid doet aan het  jeugdwerkloosheidprobleem.

7. Bezoek een Broekriem-evenement bij jou in de buurt.

8. Check of jouw gemeente startersbeurzen beschikbaar stelt. Je kunt dan een bedrijf waar je graag werkervaring op wilt doen bellen en voorstellen om tijdelijk en gesubsidieerd voor hun te werken. Wie weet rolt er een echte-grote-mensen-baan uit!

9. Verhoog je gunfactor. Vraag mensen in je netwerk om je te helpen bij het zoeken van werk. Wie weet kunnen zij jouw CV bij een interessant bedrijf neerleggen.

10. Houd moed!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.