Tweederde van de scholieren (63%) vindt het 'pubergesprek' een goede zaak. Eén op de vijf (20%) geeft aan behoefte te hebben aan zo'n gesprek. Minister Schippers (VWS) heeft besloten dat scholieren vanaf 14 jaar op school een gesprek met een arts of verpleegkundige krijgen over gezondheid.

Voornaamste doel is het tegengaan van obesitas. Scholieren zouden vooral willen praten over hun onzekerheden en over gezond eten en gewicht. Zij vinden wel (79%) dat het niet verplicht moet worden gesteld, maar vrijblijvend aangeboden moet worden.

Verdeeldheid over effectiviteit

Jongeren zijn verdeeld over de doeltreffendheid van het plan: 44 procent denkt dat het helpt om obesitas terug te dringen, 47 procent denkt van niet. De beste manier om overgewicht onder jongeren tegen te gaan, zo stellen zij zelf, is door op meer plekken gezond eten aan te bieden en ongezond eten duurder te maken.

Te dik

Een kwart (24%) van de scholieren uit het onderzoek vindt zichzelf te dik. In deze groep ligt de behoefte aan een gesprek hoger dan gemiddeld: één op de drie (32%) geeft aan graag een gesprek met een arts of verpleegkundige te hebben.

Onderzoeksverantwoording

Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 26 en 28 juni 2012, deden 700 scholieren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.