Vier op de tien (39%) jongeren hebben wel eens waterpijp gerookt. Een ruime meerderheid van hen (70%) deed dit voor het eerst op minderjarige leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2900 jongeren. De PvdA noemt dit ‘schokkend’ en spreekt zich vanavond in de uitzending van EenVandaag uit voor een leeftijdsgrens van 18 jaar voor het roken van de waterpijp. 

Veel waterpijptabak bevat geen nicotine en valt buiten de Tabakswet. Dit terwijl het wel schadelijk is voor de gezondheid, aldus onderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut. “Via waterpijptabak zonder nicotine krijg je teer, koolmonoxide en andere kankerverwekkende stoffen binnen. Als er nicotine in zit is het nog verslavend ook.” Jongeren weten vaak niet eens of ze tabak met of zonder nicotine roken, zo blijkt uit het onderzoek van EenVandaag.

‘Jongeren zitten aan giftige schoorstenen’

Momenteel ligt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer om de leeftijdsgrens voor het roken van tabak (met nicotine) per 1 januari 2014 te verhogen van 16 naar 18 jaar. “Dat is een mooi moment om ook de waterpijp mee te nemen”, zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. “Jonge mensen van wie het lichaam nog niet is volgroeid en die nog hun hele leven met hun longen verder moeten, zitten in feite aan giftige schoorstenen”

Voorlichting onder de maat

Jongeren roken vooral (bij vrienden) thuis en meestal weten hun ouders hiervan af. Volgens driekwart (73%) van de jongeren die het thuis hebben verteld, vinden hun ouders het geen probleem. Volgens Van der Gouwe is de waterpijp populairder dan ooit in Nederland, maar laat de kennis –juist ook van ouders– te wensen over. Jongeren worden dan ook nauwelijks voorgelicht: noch van ouders (93%) noch op school (96%) horen zij over de gezondheidsrisico’s van waterpijp roken.

Over dit onderzoek 

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 11 t/m 29 maart 2013, deden 2918 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Item waterpijp in zapservice Pauw & Witteman

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.