Vanavond besteedt EenVandaag aandacht aan een populair fenomeen onder jongeren: waterpijp roken. Hier alvast de column van Jessica (17). Toen zij op schoolreis naar Istanbul ging, was waterpijp roken een verplichte activiteit. 'Omdat de leraren zelf ook een waterpijp bestelden, kreeg ik niet het idee dat het schadelijk is.'

Jessica: "Bij mij op school gaat 5VWO op een schoolreis naar Istanbul. Turkije is een land waar veel waterpijp wordt gerookt. Bij elke cafeetje kan je er wel eentje bestellen. Ikzelf had voor de reis nog nooit waterpijp gerookt en was het tijdens de reis ook niet van plan. Ik heb sowieso ook nog nooit een sigaret gerookt. Veel van mijn klasgenoten hadden al wel eens in Nederland een waterpijp gerookt en zochten in de avonden dan ook een cafeetje op waar je een waterpijp kon roken.

Eén van de avonden hadden we een avondprogramma, we gingen met z’n allen naar een shisha lounge. Het was een verplichte avondactiviteit en weggaan mocht niet, dus ik dacht: laat ik het dan ook maar proberen. Samen met drie vrienden bestelden we een waterpijp. Ik kan me niet meer herinneren wat voor smaak we hadden gekozen. Dit komt omdat ik het niet zelf heb besteld en de Turkse bediening niet echt goed Engels sprak.

Ik had op dat moment geen idee van de schadelijkheid ervan. Omdat de leraren zelf ook een waterpijp bestelden, krijg je ook niet het idee dat het schadelijk kan zijn. De leraren gaan al vele jaren mee op die reis, dus die moeten het wel weten denk je dan. Een paar leerlingen wilden het overigens echt niet doen. Ik denk dat zij kozen om het niet te doen, omdat ze wel iets van de schadelijkheid van waterpijp roken afwisten.

Tijdens het roken heb je trouwens niet het gevoel dat het schadelijk kan zijn. Het roken zelf vond ik niet heel bijzonder. Je rookt eigenlijk alleen maar een beetje lucht met een smaakje eraan. Na deze reis heb ik geen waterpijp meer gerookt. Dat komt niet omdat ik weet dat het schadelijk is, maar gewoon omdat ik er niet de behoefte aan heb."

Lees ook de column van Peter.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.