Bijna tweederde (65%) van de jongeren voelt zich trots op Nederland als onze olympische sporters overwinningen behalen. De meerderheid (64%) denkt echter dat we deze Zomerspelen minder medailles gaan binnenslepen dan vier jaar geleden in Beijing. 

Tijdens de Olympische Spelen in Beijing van 2008 wonnen Nederlandse sporters samen zestien medailles, waarvan zeven gouden. Ruim driekwart van de jongeren (77%) denkt we dat dit jaar maximaal zes gouden plakken winnen. Zij verwachten vooral overwinningen bij zwemmen, hockey en paardensport. Zes op de tien jongeren vinden het belangrijk dat Nederland bij de top-10 van de wereld hoort op sportgebied, een ambitie die de NOC*NSF heeft uitgesproken.

Epke Zonderland favoriet

De favoriete olympische sporter van dit jaar is turner Epke Zonderland. Ook Ranomi Kromowidjojo (zwemsport) en Marianne Vos (wielrennen) zijn geliefd bij de jongeren. Zwemmer Maarten van der Weijden, die in 2008 goud won, maakte de meeste indruk op jongeren: voor 40 procent was zijn overwinning het mooiste olympische moment.

Aan de buis gekluisterd

Zeven op de tien jongeren (72%) gaan de Zomerspelen volgen. “De Olympische Spelen zijn voor mij de slagroom op de taart van een mooie sportzomer”, zegt een deelnemer. Vooral voor zwemmen, atletiek en hockey zitten zij aan de buis gekluisterd. En 41 procent is van plan om naar de openingsceremonie te kijken.

Ondertussen.nl maakte een infographic met daarin leuke weetjes over de Olympische Spelen.

Over dit onderzoek

1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 23 en 26 juli 2012, deden 1.500 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.