De komende dagen staan in het teken van de leraar. Morgen wordt de Leraar van het Jaar gekozen en maandag is het de Dag van de Leraar. Tot maandag kan iedereen zijn of haar favoriete leraar (van nu of vroeger) in het zonnetje zetten via de actie Bedank je leraar. Evi uit 5VWO van het Zeldenrust-Steelantcollege Terneuzen schreef een ode aan lerares mevrouw De Barbanson.

"Als je bij ons op school haar naam noemt, reageert iedereen die haar kent vrolijk. Bijna alle leerlingen hebben haar in de brugklas gehad, en iedereen is gek op haar. Ze geeft leefstijl, en is daar geknipt voor! Door de onderwerpen die ze behandelt raakt ze vaak een gevoelig plekje bij de leerlingen. Als die later bij haar komen, doet ze haar best om ze zo goed mogelijk te helpen. Op school krijgt ze niet altijd de waardering die ze verdient, maar ze blijft doorgaan met wat zij denkt dat goed is.

Ik heb nooit les van haar gehad maar ik werk nu met haar samen voor mijn profielwerkstuk. Ze is erg enthousiast en we kunnen lang kletsen over allerlei onderwerpen. Ook als ik een probleem heb staat ze klaar om me te helpen. Ze kijkt verder dan cijfers en prestaties, ze staat voor haar leerlingen klaar, en behalve een goede lerares is ze ook een fantastisch mens!"

Natuurlijk vroegen wij mevrouw De Barbanson om een reactie:

"Wat ontzettend leuk om te horen! Leerlingen vertellen me wel vaker dat ze blij met me zijn, omdat ik ze in mijn vrije tijd help. Ik merk dat ze iemand nodig hebben om hun verhaal te kunnen doen en daarvoor komen ze naar mij. School is vooral gericht op prestaties en goede cijfers. Dat is ook belangrijk, maar leerlingen hebben ook momenten nodig om over zichzelf na te denken. Als je goed in je vel zit, presteer je ook beter."

Ook minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs bedankten hun favoriete leraren, zie de filmpjes rechts.

Wat maakt een leraar een goede leraar? EenVandaag vroeg het aan 1122 scholieren en aan minister Bussemaker. Lees het hier

Wil jij ook een ode aan je leraar schrijven? Mail naar 1vjongerenpanel@eenvandaag.nl

Ben jij jonger dan 24 jaar en wil jij je mening geven over actuele onderwerpen? Meld je aan voor het 1V Jongerenpanel van EenVandaag!