Morgen wordt de Leraar van het Jaar gekozen. Maar wat maakt een leraar nou goed? EenVandaag vroeg het eerder dit jaar aan 1122 middelbare scholieren.

Docenten zijn van grote invloed op het enthousiasme van de leerlingen. Driekwart (77%) van de ondervraagde scholieren zegt: of ik een vak leuk vind, hangt voor het grootste deel af van de leraar. En voor de helft (52%) van de scholieren hangt het zelfs van de leraar af of ze hun best doen voor het vak.

Uitleg, humor en enthousiasme

Volgens scholieren is een docent vooral een goede leraar als deze de stof goed kan uitleggen (72%), humor in de lessen brengt (49%) en enthousiasme uitstraalt (48%). Maar er komt meer bij kijken, zo stellen scholieren:

Als leraren oog voor jou hebben, de lessen gezellig en serieus houden, je helpen met alles ook al vraag je het 100 keer. Dát zijn goede leraren.

Afwisseling, goede uitleg, gezag... Dat zijn dingen die er voor zorgen dat een les leuk wordt. Humor zorgt ervoor dat het niet saai wordt. Als een leraar enthousiasme uitstraalt, word ik eerder meegetrokken in die enthousiasme over het vak.

Een goeie leraar straalt uit dat hij liefde voor het vak heeft en dit wil overbrengen. Een goede leraar biedt uitdaging voor de betere leerlingen en goeie uitleg voor de minder goede.

Bussemaker eens met scholieren

Minister Bussemaker van Onderwijs sluit zich grotendeels aan bij de jongeren. EenVandaag vroeg ook haar destijds wat zij de belangrijkste kwaliteiten van een leraar vindt. Ook zij noemt enthousiasme en goed kunnen uitleggen. Belangrijker dan humor vindt ze dat de leraar afwisseling biedt in de lessen.

Als aan al die voorwaarden is voldaan, zo stelt Bussemaker, heeft een leraar de klas vanzelf in de hand (zie video rechts). De ondervraagde scholieren geven aan dat hun docenten over het algemeen goed orde houden in de les. Toch geeft driekwart (74%) aan één tot drie leraren te hebben die dit echt niet kunnen. Een scholier zegt:

Sommige leraren zijn vanaf het begin heel duidelijk in de regels, daar is het geen zooitje. Andere leraren laten het in de eerste les al mislopen door geen grenzen aan te geven. Als je mensen eenmaal te ver laat gaan is er geen houden meer aan.

Verbeterpunten: digitaal en interactief onderwijs

Op twee terreinen valt nog wel wat winst te behalen. Zo vindt 40 procent van de scholieren dat weinig leraren ze actief betrekken bij de les. En 43 procent vindt hun leraren niet ICT-bekwaam als het aankomt op tools als het digitale schoolbord of de iPad.

Bedank je leraar!

Heb jij een toffe leraar (gehad)? Via bedankjeleraar.nl kun je tot maandag je waardering uitspreken. Of stuur een ode aan je leraar naar [email protected], dan plaatsen wij hem op onze website. Vermeld dan ook even je school, klas, naam van de leraar en of je ode anoniem is of niet. 

Scholier Evi ging je voor, lees haar ode hier. Ook minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs bedankten hun favoriete leraren. De filmpjes hiervan staan rechts. 

Onderwijstop in Amsterdam

Bussemaker: wat is een goede leraar?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.